De cele mai multe ori elementul decisiv este preţul, fără să se înţeleagă însă că la o detaliere a acestuia diferenţa dintre cele două lucruri poate ajunge la 200 euro. În ţările dezvoltate implanturile dentare sunt folosite de peste 30 de ani şi utilizarea acestora nu mai ridică niciun semn de întrebare în rândul medicilor stomatologi şi nici a pacienţilor.

Pe lângă aspectul estetic (obrajii şi buzele par căzute), înlocuirea dinţilor lipsa va reda pacienţilor capacitatea de a mesteca, a vorbi normal, a zâmbi şi a avea o estetică armonioasă. În plus, dacă se neglijează spaţiul rămas liber, este foarte posibil ca ceilalţi dinţi să se deplaseze pentru a ocupa locul gol, ceea ce va cauza o muşcătură viciată care va duce la probleme ale articulaţiei temporomandibulare. În plus pacienţi pot fi mult mai susceptibili la afecţiuni ale gingiilor şi cariilor, apariţia pungilor parodontale, resorbţiilor osoase, mobilizarea şi pierderea altor dinţi (un dinte extras şi neînlocuit atrage după sine pierderea altora). Vor apărea şi dificultăţi în realizarea igienei bucale prin acumularea de resturi alimentare an spaţiile create.

Diferenţa dintre implant şi puntea dentară

Implanturile dentare sunt nişte şuruburi din titan sau zirconiu care sunt inserate în cadrul unei intervenţii chirurgicale complexe, dar uşoară pentru un medic experimentat, care durează 30-45 de minute. Fiind realizată sub anestezie locală, pacientul nu suferă niciun fel de durere, această procedură fiind mult mai puţin traumatizantă decât o extracţie. După intervenţie se administrează antibiotice şi antialgice şi astfel durerea este ţinută în control. Implantul este o piesă dentară din titan, de forma unui şurub, care este introdusă în os. După extragerea unui dinte, osul rămâne gol şi, treptat, se resoarbe. Implantul se va fixa în locul acestui dinte extras şi el înlocuieşte de fapt rădăcina unui dinte.

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni. În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar/ mandibular şi durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul. Apoi se face o extensie care prelungeşte implantul deasupra gingiei, iar după vindecarea gingiilor se ia amprentă şi se realizează reconstrucţia folosind o coroană.

Puntea dentară consta într-un pod care se sprijină pe dintii vecini, aceasta fiind o lucrare care se poate realiza de către orice medic stomatolog care are o experienţă minimă. Pentru realizarea acestei lucrări dintâi pe care este susţinut podul trebuie pregătiţi, piliţi şi şlefuiţi şi apoi îmbrăcaţi. De cele mai multe ori această procedură este însoţită şi de îndepărtarea nervului celor doi dinţi care sprijină puntea.

„Cei mai mulţi pacienţi se tem fie că implantul ar putea fi respins de organism, dar pe de altă parte nici nu vor să-şi strice doi dinţi sănătoşi pentru o lucrare. Un medic care nu este specializat în implantologie va fi rezervat în ceea ce priveşte implantul, deşi este o lucrare extrem de simplă care dacă este realizată cum trebuie este mai puţin dureroasă şi mai eficientă decât puntea. Desigur că recomandarea de tratament se stabileşte doar în urma unui consult amănunţit asupra stării generale de sănătate, gradului de igiena orală, obiceiurilor vicioase, stării de ţesut osos, gradului de implantare şi valorii parodontale a dinţilor stâlpi. De obicei însă preţul este elementul decisiv, însă după discuţii detaliate pacienţii înţeleg că diferenţa de preţ este de aproximativ 200 euro între o lucrare şi alta, iar în cazul implantului se poate plăti eşalonat, întrucât şi implantul se face în mai mulţi paşi”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile.

Avantajele şi dezavantajele implantului dentar

Avantajul principal al implantului dentar este că păstrează integritatea dinţilor vecini, iar înlocuirea dintelui lipsa se va realiza cu o singură coroana şi nu prin trei coroane că în cazul punţilor, de unde reiese o reducere a preţului. Estetică este şi ea mult îmbunătăţită, deoarece coroana de pe implant se diferenţiază mult mai greu de un dinte natural. Această intervenţie se poate realiza la orice vârstă dacă sunt îndeplinite câteva criterii şi anume o stare generală bună de sănătate, o igienă orală eficientă şi lipsa obiceiurilor vicioase cum sunt fumatul şi alcool.
Singurele dezavantaje ale implantului ţin mai mult de factorul psihologic, pacienţii accepta mai greu o intervenţie chirurgicală şi de preţul acestuia, care deşi este puţin mai mare datorită materialelor moderne, el poate fi eşalonat, deoarece realizarea lucrării finale durează aproximativ 4-6 luni. De asemenea implantul necesita şi o igienă riguroasă în lipsa sa existând riscul de pierdere a implantului.

Fumătorii care depăşesc zece ţigări pe zi, persoanele cu o igienă dentară extrem de deficitara şi diabeticii care nu îşi ţin sub control glicemia sunt singurele categorii faţă de care medicii au rezerve atunci când vine vorba despre alegerea implantului dentar pentru a înlocui un dinte.

„Dacă preţul unui implant dentar este principalul factor din cauza căruia pacienţii renunţa la această soluţie, ar trebui să ştie că în funcţie de materialul utilizat costul implantului se schimbă – aşa că dacă aleg implanturi cu 300 euro să ştie clar că e posibil să aibă probleme la scurt timp. Sunt multe firme producătoare de implanturi, preţul diferă de la una la alta, aşa că recomandarea mea ar fi să se documenteze înainte de a alege, pentru că astfel vor înţelege de unde provine diferenţa de preţ. Necesitatea unor intervenţii precum adiţia osoasă creşte costul de asemenea. Tipul de anestezie utilizată, laboratorul de tehnică dentară, imagistica pentru amprenta gingiilor, condiţia fizică a pacientului (dacă trebuie făcute tratamente preliminare dar şi experienţa medicului, toate acestea contribuie la creşterea preţului”, explica dr. Andra Custura.

Avantajele şi dezavantajele punţii clasice

Indicaţia majoră de restaurare protetică prin punte este situaţia în care dintii vecini sunt deja afectaţi de carii într-un procent destul de mare fiind necesară devitalizarea lor sau acoperirea cu o coroană, pentru a nu mai supune pacientul la încă o intervenţie chirurgicală. Un dinte devital (cu nervul scos) este casant prin lipsa vascularizaţiei şi se poate sparte foarte uşor.

Principalul dezavantaj al punţii este că se sacrifica dintii stâlpi sănătoşi prin şlefuire, aceştia se devitalizează, existând riscul apariţiei unor complicaţii pulpare, oricât de corectă ar fi obturaţia de canal. De asemenea pot apărea şi complicaţii parodontale şi resorbţii osoase în lipsa unei igienizări corecte şi riguroase.

„Singurul avantaj al punţii este că restaurarea estetică şi funcţională se realizează într-un timp destul de scurt şi se accepta mai uşor din punct de vedere psihologic. Dacă luăm însă în calcul faptul că în cost trebuie inclus şi tratamentul celorlalţi dinţi vecini, cele 2 coroniţe suplimentare, costul acestei lucrări ajunge undeva la 600-700 euro, faţă de un implant care ajunge la 800-900 euro, dar care poate fi plătit în două părţi exact aşa cum se vor face şi manoperele medicale, faţă de punte unde suma trebuie achitata în maxim o lună şi jumătate de când se începe lucrarea. De aceea le recomandăm pacienţilor să se gândească bine înainte de a alege. Să vină să-şi pună implantul dentar, care poate ţine până la 15-20 ani şi în cele 4 luni de integrare osoasă să strângă cealaltă parte de bani. Ce credeţi, este o variantă bună şi pentru dumneavoastră?”, adăugă dr. Andra Custura.

Costul unui implant ajunge la 550 euro la care se adăugă bontul protetic în valoare de 150 euro şi coroana metaloceramica de pe implant de 240 euro, ajungând astfel la un cost total de 940 euro. În cazul unei lucrări clasice se plătesc cele 3 coroane metaloceramice, care ajung la 380 euro, devitalizarea celor doi dinţi vecini care însumează 200 euro şi reconstituirea dinţilor şi consolidarea cu pivoţi de fibră de sticlă care este obligatorie pentru dinţii devitalizaţi, adică încă 110 euro. Astfel ajungem la un cost total de aproape 700 euro, fără să fi luat în calcul că pot apărea şi costuri de genul pansamentelor în cazul în care devitalizarea dintelui nu a mers perfect şi asta aduce după sine costuri suplimentare.

Programare consultație!