Îţi doreşti un zâmbet frumos, care să-ţi dea mai multă încredere în tine şi să-ţi garanteze mai mult succes în relaţiile sociale? Cel mai probabil medicul stomatolog ţi-a sugerat să apelezi la faţetele dentare, una dintre cele mai moderne mijloace de restaurare fixă, care vine în soluţionarea diferitelor probleme estetice. Dr. Andra Custura, medic stomatolog şi manager medical Andra Smile îţi spune când este cazul să apelezi la această metodă şi care sunt aspectele pe care ar trebui să le ştii înainte de acest tratament.

Faţetele dentare se folosesc în general pentru a transforma dinţii stricaţi, coloraţi, deterioraţi şi strâmbi, în dinţi albi, drepţi şi strălucitori. Faţetele dentare sunt, de fapt, nişte foi foarte subţiri (cochilii) de culoarea şi dimensiunea dinţilor, construite din material rezistent şi puternic, cum ar fi porţelanul, ceramică sau zirconiul, menite să îmbunătăţească aspectul fizic al danturii.

“Mulţi pacienţi îşi doresc faţete dentare pentru a acoperi diverse probleme dentare, însă aceasta este o utilizare total incorectă. Faţetele dentare se aplica numai pe dinţi sănătoşi! Dacă există probleme dentare serioase sau boli precum gingivita sau parodontoza, se tratează mai întâi afecţiunile respective şi abia apoi se pot aplica faţetele dentare”, explica dr. Andra Custura.

Cum se aplică faţetele dentare

Un mare avantaj al tratamentului prin faţete ceramice este acela că înainte de intervenţia propriu-zisă se poate face o simulare cu ajutorul căreia pacientul poate vedea cum va arăta zâmbetul sau după aplicarea faţetelor ceramice finale. Este o etapă intermediară care prelungeşte tratamentul dar are o mare importanţă pentru pacient.

Dinţii sunt apoi preparaţi minimal pentru faţete, prin îndepărtarea unui strat foarte subţire de smalţ (maximum 0,4 – 0,7 mm). Faţetele sunt subţiri precum lentilele de contact, necesitând în mod obişnuit o reducere dentară de 0.5mm – 1.0mm. Dacă se doreşte o schimbare drastică, poate fi necesară o şlefuire de 1.0mm -2.0mm.

În acceasi şedinţa după prepararea dinţilor şi amprentarea lor se vor confecţiona în cabinet faţetele temporare care vor fi lipite pe dinţi preparaţi. Acestea sunt făcute din acrilat sau compozit şi seamna cu dinţii naturali. Aceste faţete arata plăcut şi au rolul de a proteja dintii până la aplicarea faţetelor definitive.

”Faţetele temporare, aşa cum le spune şi numele sunt necesare doar până când vor fi gata cele definitive. Nu trebuie staţi foarte mult cu aceste faţete temporare deoarece au o rezistenţă mult mai mic. În această perioadă ar trebui evitate alimentele foarte tari, lipicioase cum sunt caramelele sau gumă de mestecat, alimente ce conţin coloranţi artficiali puternici. Pe durata purtării faţetelor temporare puteţi spune medicului ce modificări sau schimbări pe care aţi dori să le faceţi, în ceea ce priveşte formă sau dimensiunea. Aceste schimbări se vor transmite în fatelele permanente, astfel încât o bună comunicare între dumneavoastră şi mediul dentist este foarte importantă în dobândirea noului zâmbet”, adaugă dr. Andra Custura.

În cadrul celui de-al treilea pas, medicul îndepărtează fatelele temporare şi va curăţa dinţii de resturile de ciment. Faţetele ceramice se lipesc cu un adeziv foarte puternic care fixează foarte bine faţetele de ceramică.

”Mare atenţie la tipul de faţete pentru care optaţi, pentru că în cazul faţetelor fără preparaţie, no prep, acestea se lipesc pe dinte direct, metaforic vorbind ca şi când le-aţi fi lipit cu superglue pe dinte, iar la prima muşcătură acestea sar. Aşa că recomandarea mea ar fi să analizaţi foarte bine alegerea tipului de faţete şi să aveţi încredere în ce va spune doctorul şi tehnicianul dentar, care va efectua fetetele, pentru că sunt multe cazuri şi tipuri de muşcături în care faţetele nu sunt recomandate. Un alt aspect important este simetria faţetelor, ele întotdeauna trebuie făcute simetric, în oglindă, altfel se va observa diferenţa pe linia mediană”, adaugă dr. Andra Custura.

Cine este un candidat bun pentru faţetarea dentară

Faţetele dentare se pretează pentru persoanele care se confruntă cu:

• Dintii coloraţi sau pătaţi, unde tratamentul de albire profesională nu este eficient;

• Dinţi deterioraţi, ciopliţi sau rupţi, din cauza băuturilor carbogazoase şi a măcinarii excesive;

• Doresc ascunderea lacunelor (spaţiilor goale) dintre dinţi;

• Dintâi care sunt puţin strâmbi; faţetele dentare ataşate în partea frontală a suprafeţei dentare, pot oferi un zâmbet drept şi perfect aliniat, cu un aspect natural.

”Alături de aspectul natural al dinţilor, rezistenţă mai mare la pete decât dintii naturali, dar şi aspectul alb, strălucitor care pot ascunde defectele danturii, faţetele dentare reprezintă şi o soluţie de lungă durată, de aproximativ 10-15 ani. Acestea sunt realizate de obicei pe parcursul a doua programări de câte o oră şi jumătate. Totuși marele avantaj al fațetelor este că putem păstra dintele vital, iar gingia tolerează foarte bine acest tip de lucrări”, punctează dr. Andra Custura.

Îngrijirea dinţilor reprezintă un aspect foarte important care contribuie la durabilitatea faţetelor. Ca şi în cazul dinţilor naturali trebuie să păstraţi o igienă dentară riguroasă ce constă în periaj dentar zilnic, aţa dentară aşa cum faceţi în mod normal şi control dentar regulat. Un detartraj şi un periaj profesional efectuat în cabinet o dată la 6 luni este necesar pentru o sănătate dentară bună. De asemenea este indicat să nu folosiţi paste de dinţi abrazive. În plus trebuie evitate alimentele tari, muscatul sau ruptul, deschisul sticlelor cu dinţii, spartul seminţelor. Dacă pacientul ştie că scrâşneşte din dintţi, i se va fabrica o protecţie pentru dinţi.