Există mulți factori care duc la eșuarea tratamentului pentru implantul dentar, direct sau indirect. Obiectivul acestui articol este definirea cauzelor care duc la deteriorarea implantului dentar la scurt timp după fixare.

În ciuda succesului extraordinar al implanturilor dentare, rata de eșec a tratamentului pentru implant dentar a devenit un subiect din ce în ce mai important cu frecvență tot mai mare, de aceea, specialiștii de la Clinica Stomatologică Andra Smile au evidențiat factorii care pot duce la eșuarea tratamentului.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt rădăcini dentare artificiale care pot fi utilizate într-o varietate de moduri pentru a înlocui dinții pierduți sau lipsă și pentru a susține proteze dentare fixe sau detașabile.

Acestea sunt, de obicei, fabricate din titan de calitate sau din alte aliaje metalice. Epoca modernă a implanturilor dentare a inceput datorită Dr. Per-Ingvar Branemark, chirurg ortopedic în Suedia, care a plasat primul implant dentar în anii 1960.

Ce determină eșuarea implantului dentar?

Eșecul tratamentelor pentru implantul dentar pot apărea din mai multe motive și pe mai multe niveluri. Pe termen scurt, acestea pot fi în mare parte descrise ca un eșec de vindecare a osului, un proces numit osteointegrare. Acest tip de eșec poate fi asociat cu factori precum fumatul, diabetul necontrolat sau densitatea osoasă scăzută. De asemenea, igiena orală necorespunzătoare și boala gingiilor pot pune în pericol implantul dentar.

Simptomele unui implant defectuos pot include durerea, mobilitatea dispozitivului de fixare a implantului, pierderea osoasă, sângerarea, infecție etc. Aceste probleme pe termen scurt pot fi adesea tratate prin înlăturarea implantului, adăugarea unei grefe osoase și lăsarea acesteia să se vindece înainte de a încerca să se plaseze un alt implant. Deoarece osul se vindecă mult mai încet decât țesutul moale, acest proces poate dura câteva luni.

Care sunt problemele implantului pe termen lung?

Acestea pot apărea după ce implantul a fost vindecat și a fost integrat în os. Cel mai frecvent eșec pe termen lung și, desigur, cel mai dificil tip de tratament se numește peri-implantitis. Peri-implantitis este o infecție cronică în gingie și, în cele din urmă, la nivelul osului care susține implantul.

Această problemă poate fi asemănătoare cu boala parodontală care afectează dinții, deoarece ambele au ca rezultat pierderea structurii de susținere a implantului. Simptomele pot include disconfort și sângerare gingivală.

Alte eșecuri pe termen lung pot include complicații protetice, cum ar fi șuruburi rupte, slăbirea sau fracturarea restaurărilor. Acestea pot fi, de asemenea, asociate cu pierderea funcționalității și modificări cosmetice.

Pentru a avea rezultate bune în urma tratamentului pentru implant dentar este bine ca medicul să respecte toate etapele și, mai ales, timpul necesar de vindecare, iar pacientul trebuie să aplice toate indicațiile specialistului. Află mai multe din Ebook-ul despre implantul dentar.

La Clinica Stomatologică Andra Smile din București, sectorul 1, Str. Londra nr. 33, medicii folosesc tehnologiile de ultimă generaţie și produse medicale de calitate pentru ca pacienţii să aibă dinţi frumoşi şi sănătoşi mult timp. Pentru mai multe detalii urmărește site-ul www.andrasmile.ro sau sună la numărul de telefon 0722332230. Dacă ai întrebări legate de sănătatea dinților tăi, te așteptăm în comunitatea noastră, AndraSmile – grupul zâmbetelor frumoase, de asemenea, ne poți scrie la adresa de email: [email protected].