Respiraţia neplăcută de dimineaţa ne face să ne acoperim rapid gura atunci când trecem pe lângă alte persoane în casă sau în afara ei. Iar această situaţie este de neînţeles pentru multe persoane care cred că, dacă îşi îngrijesc dantura şi respecta sfaturile medicului stomatolog ar trebui să scape de această problemă.

Halena sau respiraţia greoaie de dimineaţă este o problemă comună care afectează 80% din populaţia ţării. Cei care au o astfel de respiraţie se simt jenaţi şi evită să vorbească cu alte persoane pentru a nu produce neplăceri. Cauzele acesteia diferă şi nu sunt neapărat la nivelul gurii, ci pot avea la bază şi alte probleme generale de sănătate”, explica doamana doctor Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale respiraţiei greoaie de dimineaţă, ne spune dr. Andra Custură:

Respiraţia de dimineaţă şi salivă

Atât la nivel naţional, cât şi internaţional, conform Academiei de Stomatologie Generală, peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu respiraţia neplăcută fie dimineaţa, fie în orice moment al zilei, din cauza alimentelor picante pe care le consumă. Persoanele care au gură uscată şi consuma des medicamente  sunt mai predispuşi să experimenteze o respiraţie greoaie.

În primul rând, cei cu o igienă orală deficitara vor suferi de respiraţie neplăcută, mai repede decât cei care îşi îngrijesc corespunzător dantură. Respiraţia urât mirositoare dimineaţă este, în mare parte, atribuită lipsei de salivă. În timpul zilei, gura produce o cantitate semnificativă de salivă, dar în timp ce dormim, producţia de salivă se duce seminificativ, iar acest lucru creează acea respiraţie greoaie”, afirma dr. Andra Custură.

Saliva este necesară pentru a elimina particulele de alimente rămase în gură, care altfel ar persista şi ar colecta bacterii. O scădere a producţiei de salivă creşte probabilitatea de uscăciune a gurii, care permite bacteriilor să se înmulţească şi să producă compuşi volatili de sulf, cauzatori ai miroasului neplăcut.

Somnul influenţează respiraţia de dimineaţă

Felul în care dormim poate afecta, de asemenea, intensitatea şi frecvenţa respiraţiei dimineaţa. Sforăit sau respirarea pe gura pe timp de noapte poate creşte riscul apariţiei mirosului neplăcut dimineaţa. Poziţia de dormit este foarte importantă, de aceea o persoană care are probleme de respiraţie, va trebui să stea într-o poziţie favorabilă, în general să evite dormitul pe spate.

„Cele mai multe persoane dorm cu gura deschisă, iar astfel se reduce cantitatea de salivă, prin urmare, se creează un mediu propice pentru bacteriile care cauzează respiraţia neplăcută. Practic, în momentul în care se reduce cantitatea de salivă din cavitatea bucală, se reduce capacitatea gurii de a lupta împotriva bacteriilor care cauzează respiraţia urât mirositoare”, spune dr. Andra Custură.

Legătura dintre sănătatea generală şi respiraţia neplăcută

În timp ce respiraţia urât mirositoare nu are nimic de-a face cu vârsta, bacteriile care cauzează respiraţia urât mirositoare poate avea mai multe implicaţii asupra sănătăţii. Aceste implicaţii sunt efecte secundare ale afecţiunilor dentare. Acest lucru sugerează sănătatea orală este puternic conectată la alte probleme de sănătate, de asemenea, cunoscută sub numele de conexiune gura-corp.

Principala cauză a respiraţiei urât mirositoare sunt problemele parodontale, cum ar fi gingivita şi periodontita, care s-au dovedit că influenţează apariţia unor boli de inimă şi accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate în fluxul sangvin şi pot provoca un adevărat haos în anumite părţi ale corpului, precum boli cardiovasculare, cancer oral, Alzheimer, probleme digestive, toate având ca efect respiraţia neplăcută”, afirma dr. Andra Custură.

Cum prevenim respiraţia greoaie

Multiplele cauze ale respiraţiei neplăcute îngrădesc posibilitatea ca noi să putem preveni aceasta afecţiune, însă există conexiuni care elimină riscul apariţiei respiraţiei de dimineaţă. Sfaturile specialistului cu privire la igiena orală sunt principalele metode de prevenire a respiraţiei greoaie.

Îngrijirea corespunzătoare a danturii şi a cavităţii bucale este cea mai importantă. Periajul, folosirea atei dentare şi curăţarea limbii înainte de culcare ajuta la curăţarea gurii şi la eliminarea particulelor alimentare, astfel încât bacteriile nu îşi pot crea un mediu pentru a ataca sănătatea noastră. Dacă aceste reguli sunt respectate, vom înlătura şi alte cauze şi afecţiuni care au ca efect respiraţia neplăcută”, explica dr. Andra Custură.

Igienizarea profesională este foarte importantă, de aceea trebuie realizată cât mai des. Pentru a avea o dantură curată şi pentru a preveni afecţiunile dentare, la clinica Andra Smile veţi găsi o OFERTĂ EXCELENTĂ la igienizare profesională.

VEZI OFERTA!

Dr. Stomatolog Andra Custură crede că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos, de aceea ne vine în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a ne recăpăta şi menţine sănătatea dentară. Andra Smile este cabinetul care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetica, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrica, restaurativa şi chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.