Albire dentară

Sunt recomandate atât pentru eliminarea petelor de pe dinți, cât și pentru menținerea sănătății sistemului dentar.

Albirea dinţilor efectuată la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, poate fi de două feluri. Ca un amănunt, albirea se poate face la domiciliul pacientului sau în clinica de specialitate

Revenind, primul tip de alibire este prin metoda externă – când substanţa de albire se pune pe exteriorul dinţilor. A doua cale este una internă – când substanţa se aplică pe interiorul dintelui (dinte devitalizat).

Procedura presupune utilizarea unui gel cu concentraţie mare – 35 – 38% – de peroxid de hidrogen/carbamidă, de obicei în cadrul clinicii stomatologice, și doar de către medicul dentist avizat.

De obicei, procedura aceasta ţine cam 2-3 ședințe maxim, rezultatul fiind imediat. Albirea dentară persistă aproximativ 2 ani. Bineînţeles, acest lucru depinde şi de anatomia dinţilor precum şi de obiceiurile alimentare.

Vrei sa afli mai multe despre Albire dentară?

Albirile dentare de la clinica stomatologică Andra Smile sunt intervenţii de estetică dentară ce redau dinţilor o culoare mai deschisă față de culoarea naturală cu câteva tonuri. Ele ţintesc îndeosebi nuanţele extrinseci. De asemenea, se recurge la albirea dentară în cazul în care dinţii şi-au schimbat culoarea odată cu vârsta.

Dacă se consumă frecvent ceai negru, suc, cafea sau ciocolată, dinţii vor tinde să se coloreze mai curând decât termenul iniţial.

E bine să evidenţiem că albirea dinţilor poate avea şi efecte secundare: sensibilitate uşoară trecătoare. Această sensibilitate poate fi înlăturată imediat prin aplicarea unor geluri cu desensibilizant pe suprafaţa dinţilor (în cabinetul stomatologic).

Albirea dinţilor efectuată la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, poate fi de două feluri. Albirea se poate face la domiciliul pacientului sau în clinica de specialitate.

Cabinet stomatologic vs la domiciliu

Procedul de albire profesională include şi folosirea unei lămpi UV. Această lampă emite nişte radiaţii luminoase care activează agenţii de albire aplicați pe dinţi. Recomandăm acest tip de albire întrucât considerăm că este cea mai eficientă şi de lungă durată intervenţie.

Celălalt tip de albire (albirea la domiciliu) se poate face de către pacient. Substanţa de albire utilizată este de o concentraţie mai mică – 15-20% . Această substanţă se pune de pacient în gutiere confecţionate în prealabil la cabinet, până când se ajunge la nuanţa dorită. Acest tratament durează cam 2 săptămâni.

Cum se face albirea dentară

Procesul de albire devine posibil datorită abilităţii peroxidului de hidrogen de a trece prin smalţ şi dentină şi de a pătrunde în toate componentele dintelui. Aceste substanţe se descompun în radicali de oxigen, care migrează prin prismele de smalţ şi descompun toate moleculele responsabile cu schimbarea culorii.

În timpul albirii poate să apară atât sensibilitate dentară cât şi senzaţia de arsură la nivelul gingiilor. Pentru a reduce sensibilitatea dinţilor, materialul pe care îl folosim conţine agenţi desensibilizatori PF (nitrat de potasiu şi fluor). Aceşti agenţi sporesc confortul pacientului şi de asemenea întăresc smalţul împotriva cariilor.

Protecţia gingivală împiedică gelul de albire să ajungă la nivelul gingiilor, pentru că datorită concentraţiei mari de peroxid de hidrogen, acesta produce arsuri la nivelul gingiilor (care trec în câteva zile).

Unele dintre întrebările dese care ne sunt adresate sunt:

Tratamentul pentru albire poate fi dăunator dintilor mei?

În niciun caz! Structura dintelui nu este afectată, pur şi simplu, culoarea internă a dinţilor devine mai deschisă.

Când să revin la medicul stomatolog pentru un nou tratament de albire a dinților?

În funcţie de regimul de viaţă şi de regimul alimentar, albirea se efectuează o dată la 2 ani. Fiind un tratament cosmetic, necesită întreţinere.

Avantajele albirii dinţilor

 • Zâmbet mai strălucitor;
 • Factorul PF din componenţa gelului de albire întăreşte smalţul împotriva cariilor;
 • Rezultatele se văd imediat şi sunt pe termen îndelungat
 • Crește încrederea în sine și readuce plăcerea de a zâmbi

Albirea dinţilor, dezavantaje

 • Sensibilitate trecătoare la nivelul dinţilor;
 • Uneori apare senzaţia de usturime la nivelul gingiilor;
 • În timp, dinţii revin la culoarea iniţială (fiind un tratament cosmetic, trebuie repetat o dată la maxim 2 ani).

Îngrijirea dinților după tratamentul de albire

 • Acasă dinţii trebuie periaţi minim de 2 ori pe zi. Pacienţii sunt sfătuiți să folosească şi mijloacele auxiliare periajului (aţa dentară şi apă de gură fară coloranți). Este bine să se evite alimentele şi băuturile care colorează dinţii (cafea, vin roşu, ţigări, gem de afine, căpşuni, ciocolată, ceai verde etc). În cazul în care se vor consumă aceste alimente şi băuturi, dinţii vor reveni mai repede la culoarea iniţială.
 • Pe durata tratamentului de albire aceste alimente sunt total interzise.
 • În rest, pacientul trebuie să se prezinte regulat la control.
 • Dacă pacientul este mai sensibil în urma tratamentului de albire, i se va face fluorizare cu geluri desensibilizante (Flour Opal sau …nu mai stiu cum se numeste …o sa l completez…lasa ti cu rosu…) în cabinet. De asemenea, pacientul îşi poate pune singur gel cu fluor, acasă în gutiere.

Îţi prezentăm şi un scurt videoclip pe care dacă îl vizionezi, vei afla răspuns la aproape toate întrebările tale despre albirea dinţilor.

Sugestia noastră este ca dacă mai ai şi alte întrebări legate de albirea dentară, să ni le scrii într-un comentariu sau să ni le trimiţi la adresa de [email protected] Îţi vom răspunde în maxim 48 de ore!

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE