O promovare mare, o întâlnire pasională sau un zâmbet strălucitor sunt lucrurile la care cu toţii le visam. Şi nu e de mirare, având în vedere cât de mult aspectul dinţilor noştri ne afectează imaginea.

Cercetările arată că persoanele cu dinţi mai albi sunt percepute ca fiind mai competente social, inteligente, mai mulţumite de relaţiile lor şi mai sănătoase psihologic. Un alt studiu sugerează că un zâmbet luminos îţi poate aduce la mai mult succes atât în viaţa profesională, cât şi personală.

Dacă vezi multe pete pe dinţii tăi, încearcă să tai aportul de alimente de pe lista de mai jos măcar la două zile. Şi cel mai importante sunt obiceiurile dentare regulate, cum ar fi folosirea aței dentare, perierea de două ori pe zi şi controale regulate la medicul dentist. Citeşte mai departe să afli care sunt alimentele care îţi strică zâmbetul şi care îl fac să strălucească.

Cele mai periculoase alimente pentru dinţi:

Citrice şi alimente acide

Daca observi o tentă gălbuie a dinţilor, alimentele acide (fructe citrice şi tomate) ar putea fi de vină. Chiar dacă ele sunt pline de nutrienţi, aceste alimente colorate pot eroda smaltul, astfel încât dentina este expusă. Aceasta este ţesutul de sub smalţ şi este alcătuită, în cea mai mare parte, din cristale de calciu şi fosfat.

Cafeaua

Din păcate, cura ta preferată pentru dimineţile somnoroase conţine acid tanic  care duc la colorarea dinţilor. În plus, pentru că este acidă, acesta modifica echilibrul pH-ului din gură, ceea ce face orice alimente acide pe care le mănânci după aceea să deteriorizeze dintii mult mai rapid.

Soluţia: foloseşte un pahar cu capac când bei cafea. Făcând astfel, vei reduce mediul acidic format de cafea.

Dulciurile

Toata acea poveste despre cum zahărul îţi distruge dintii este un pic dramatică, dar se bazează pe fapte. Zaharurile din dulciuri, cum ar fi prăjiturile şi bomboanele (şi chiar snack-urile) se lipesc pe dinţi şi devin masa principală pentru bacteriile din gura ta. Atunci când bacteriile se hrănesc cu aceste zaharuri, ele eliberează acizi care duc la apariţia cariilor dentare, care pot fi de culoare închisă şi provoca găuri în dinţi.

Băuturile carbogazoase

Bauturile zaharoase acţionează în acelaşi fel ca şi snacks-urile dulci, oferind bacteriilor din gură hrană (şi eliberează, astfel, acizi dăunători). Băuturile carbogazoase sunt deosebit de periculoase, deoarece orice carbonatat este acid şi va crea găuri în dinţi, chiar dacă acestea nu conţin zahăr.

Ceaiul

La fel ca şi cafeaua, ceaiul conţine taninuri, aşa că sorbind o ceaşcă de ceai de muşeţel poate duce la apariția petelor. Chiar mai mult decât atât, ceaiul poate schimba nuanţa dinţilor. Ceaiul verde cauzează pete gri, iar cel negru, pete galbene. În cazul în care nu poţi renunţa la ceaiul verde, este de preferat să investeşti în calitatea acestuia şi la fel ca la cafea, bea ceaiul dintr-un pahar cu capac.

Afine, mure şi rodii

Acestea pot fi pline de antioxidanţi, dar din păcate, pătează şi dinţii. Gândeşte-te cât de greu este să scoţi o pată de rodie de pe o cămaşă. O pată pe dinţi este şi mai greu de scos.

Vin rosu

Vinul poate fi responsabil pentru petele gri de pe dinţi care, din nefericire, este o nuanţă mai greu de eliminat decât cele gălbui. Vinovaţii? Aceleaşi taninuri găsite în ceai şi cafea. Dar există un avantaj: deşi băutura ta preferată nu-ţi poate ajuta dintii să rămână albi, cercetările recente sugerează că ar putea ajuta de fapt în lupta împotriva cariilor.

Deci, un pahar din când în când poate fi binevenit!

Vin alb

Dupa cum se dovedeşte, sorbirea unui vin alb poate fura o parte din albul zambetulului tău. Un studiu sugerează că vinul alb întunecă petele existente. În timp ce acesta nu produce de fapt petele, conţinutul său acidic creează buzunare mici pe suprafaţa dintelui, care permit altor băuturi să se infiltreze mai adânc.

Cele mai bune alimente pentru dinti

Fructe fibroase

Fructele bogate în fibre, cum ar fi perele şi merele, pot ajuta la albirea dinţilor. Nu numai că stimulează fluxul de salivă (care ajută la menţinerea dinţilor curaţi), dar conţinutul lor de fibre elimină unele pete prin spălarea suprafeţei dinţilor. Asigură-te doar că te periezi după ce mânaci mărul zilnic, deoarece acesta conţine zaharuri, totuşi şi acestea trebuie eliminate din gură.

Praf de copt

Periajul cu acest praf de culoare albă va albi dinţii în mod natural. Pur şi simplu udă periuţa de dinţi şi acoperă perii în pulbere. O precizare: Nu face din acest lucru un obicei zilnic. Având în vedere proprietăţile abrazive ale bicarbonatului de sodiu, acesta poate cauza deteriorarea smaltului dinţilor. Cel mai sigur este utilizarea acestei metode o dată pe săptămână.

Capsuni

Delicioasele fructe roşii conţin acid malic, care poate ajuta la albirea dinţilor. Poţi chiar să le amesteci cu bicarbonat de sodiu pentru soluţie de albire făcută în casă. Cu toate acestea, studiile arată că, deşi se pare că fac dintii să arate mai albi, acestea nu pătrund pentru a oferi rezultate reale, de lungă durată.

Branza

Vesti bune, iubitori de brânză: Ai putea lupta împotriva cariilor cu fiecare muşcătură delicioasă din felia de brânză. Cercetările sugerează că această mâncare savuroasă poate ridica nivelul de pH din cavitatea bucală şi reduce riscul de carii.

Apa

Apa face mult mai mult decât doar a ne menţine hidrataţi. Cercetările sugerează că dacă bei multă apă, îţi păstrezi dintii şi gingiile sănătoase, iar apa cu fluor, în special, ajută în lupta împotriva cariilor dentare. Şi dacă nu te poţi peria după o masă, pur şi simplu, clăteşte-ţi gura cu puţină apă, pentru a elimna zaharurile şi acizii.

Nuci

Aceste fructe mici, dar puternice dispun de o mulţime de beneficii pentru sănătate, de la stimularea pierderii în greutate la lupta împotriva îmbătrânirii şi mai mult. Iar acum putem adăuga încă un beneficiu pe listă: consolidarea dinţilor noştri. Datorită conţinutului lor de proteine, nucile ne protejează dintii şi îi păstrează puternici. În plus, mestecatul nucilor ajută la stimularea producţiei de salivă, astfel încât ajută şi la curăţarea gurii. Pe de altă parte, unele cercetări sugerează că nucile pot cauza carii şi ar putea fi de vină pentru boli dentare, deci discuta cu medicul stomatolog pentru a vedea ce îţi recomandă.