Aparate mobile

Aparatele dentare mobile sunt dispozitive care pot fi îndepărtate de către pacient și sunt recomandate îndeosebi copiilor.

Sunt caracteristice pacienților cu vârste de până la 12 ani, după care se recomandă folosirea aparatelor fixe. Modelul adecvat este ales după o consultație la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33.

Aparatele dentare mobile sunt folosite pentru a alinia arcadele, șirul de sus și cel de jos al dinților. Uneori sunt utilizate și după îndepărtarea dispozitivelor fixe, pentru a menţine dinţii în noile lor poziţii după îndepărtarea bracket-urilor.

Datorită caracteristicilor particulare ce-l diferențiază de aparatul dentar fix, un aparat dentar mobil reușește să acționeze atât pe structurile osoase de susținere (parodonțiul), cât și asupra dinților.

Dispozitivul mobil se realizează în laborator, în urma studiului atent al formelor arcadelor dentare și a palatului cavității orale. Este confecționat dintr-o parte acrilică, careia i se adaugă diverse componente metalice cu rolul de deplasare.

Vrei sa afli mai multe despre Aparate mobile?

Aparatele dentare mobile sunt potrivite pentru corecțiile dentare și faciale în perioada de evoluție, ideale pentru pacienții aflați la vârstă școlară și preșcolară.  Este recomandat pentru tratarea dinților de lapte pentru că reușeste să corecteze o serie de probleme ortodontice, de creștere a dinților.

Aplicarea dispozitivului mobil la o vârstă frageda permite direcționarea dinților și a țesuturilor de susținere spre o poziție cât mai aproape de cea normală.

Cum funcționează dispozitivul

Scopul principal al tratamentelor cu aparat dentar mobil constă în blocarea sau stimularea creșterii maxilarului.

Dispozitivele ortodontice mobile sunt întrebuințate în special în prezența unei discrepanțe între arcada superioară si cea inferioara, repoziționând mandibula și modelând mușchii periorali (din jurul cavității orale).

Dezvoltarea aparatului osos depinde de factorii genetici (ereditari), dar și de cei ai mediului de viață. Dispozitivele ortodontice mobile interven tocmai asupra factorilor de mediu, denumiți și exteriori, și reușesc să corecteze dezvoltarea maxilo-facială inestetică.

Sunt astfel realizate încât în momentul purtării, postura mandibulară se modifică față de cum era obișnuit pacientul până la acel moment.

Când este util un aparat mobil

Medicii stomatologici de la Andra Smile consideră că aceste dispozitive mobile sunt recomandate în cazurile de malocluzii dentare severe și diformități dento-faciale.

În general, utilizarea dispozitivelor ortodontice mobile este asociată cu prevenirea și cu modificarea obiceiurilor sau a comportamentelor greșite la copii. Efectele urmărite pot fi de două feluri: ortodontica, legate de mișcarea dinților; ortopedică, corectând astfel defectele de creștere ale țeșuturilor de susținere.

De vorbă cu medicii stomatologi

Cum știi dacă cel mic are nevoie de aparat dentar? Dr. Dimana Uzonova îți răspunde…

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE