Contenții

Se aseamănă cu o banală sârmuliţă ce se lipeşte în spatele dinţilor şi se folosește ca să menţină corecţiile obţinute cu ajutorul aparatelor dentare.

Medicul specialist ortodont de la clinica Andra Smile, situată lângă stația de metrou Piața Victoriei, are mereu grijă să recomande orice tip de contenţie se potriveşte fiecărui pacient şi durata de timp cât va trebuie purtată.

Contenţia sau retenţia rigidă este, vizual, o sârmă care se lipeşte pe partea interioară a dinţilor pentru a menţine rezultatul obţinut în urmă tratamentului ortodontic. Acest dispozitiv este purtat pe viaţă, de regulă.

La început, contenţia trebuie purtată 24h pe zi, exceptând mesele şi spălatul pe dinţi când trebuie scoasă. După o perioada, este suficient să fie purtată doar pe perioada nopţii, în rest contenția se poate îndepărta.

Există contenţii mobile, alcătuite dintr-o baza din plastic şi un arc din sârmă, care se poartă pe cerul gurii. Mai există şi contenţii tip gutieră, transparente, care acoperă dintii integral, de asemenea, care se pot îndepărta de către pacient.

Vrei sa afli mai multe despre Contenții?

Dinții pot fi mutaţi în poziţii noi cu ajutorul forţelor exercitate de aparatele ortodontice şi tocmai de aceea funcţionează aceste tratamente, fiind posibile rezultate foarte bune.

Însă, pe cât de uşor pot fi îndreptăţi, pe atât de uşor ei se pot mută de la sine în vechea poziţie odată cu îndepărtarea aparatului.

Purtarea unei contenţii sau retainer care să menţină rezultatele obţinute este o faza deosebit de importantă a tratamentului, care ne ajută să asigurăm păstrarea rezultatului.

Tipuri de contenţie

Există două tipuri de aparate de contenţie: fixe (sub formă unei sârmuliţe care se lipeşte cu un material compozit în spatele dinţilor) şi mobile (gutieră sau aparatul mobil pentru contenţie).

Aparatul fix – retainer colat. Este realizat dintr-un fir metalic, adaptat dinţilor fiecărui pacient în parte, care va fi lipit pe spatele dinţilor. Acest tip de aparat este excelent pentru menţinerea poziţiei incisivilor la sfârşitul tratamentului. Faţă de alte tipuri de retainere, acesta nu poate fi îndepărtat de către pacient.

Aparate mobile: retainerul mobil şi gutieră transparenţă

Retainerul mobil: este fabricat dintr-un fir metalic care înconjoară dinții şi îi ţine în loc. Acesta este ancorat într-un arc confecţionat din acrilat.

Gutieră transparenţă: este realizat dintr-un material plastic transparent foarte subţire, fiind o variantă mult mai estetică a aparatului de contenţie. Un dezavantaj al acestui tip de retainer este faptul că nu este foarte rezistent, având în vedere materialul din care este confecţionat, fiind necesară înlocuirea acestui în timpul tratamentului.

Cât timp trebuie purtat

Medicii ortodonți de la cabinetul Andra Smile recomandă utilizarea aparatelor de contenţie să înceapă imediat după scoaterea aparatelor dentare. Medicul ortodont va indica fiecărui pacient cum să poarte un aparat de contenţie pe baza nevoilor individuale.

În general, acesta este recomandat a fi menţinut în mod regulat pentru o perioadă de 6-12 luni şi apoi purtat periodic (de obicei în timpul somnului).

De vorbă cu medicii stomatologi

Ce înseamnă contenția după tratamentul stomatologic? Dr. Dimana Uzonova îți răspunde…

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE