Pastele de dinţi ecologice merg pe ideea de a evita coloranţii artificiali, aromele şi de a promova produsele de îngrijire personală derivate din elemente naturale.

Ce înseamnă organic? Atât de multe produse pretind a fi „organice”, dar ce înseamnă acest lucru, cu adevărat? Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) etichetează un produs ca fiind organic, atunci când aceasta îndeplineşte anumite standarde care determină că a fost crescut în sol, asupra căruia nu s-au folosit substanţe chimice interzise pentru o perioadă de trei ani.

Certificarea organică poate fi costisitoare şi consumatoare de timp pentru un fermier sau societatea producătoare. Pentru produsele care sunt etichetate ca atare, 95% din ingredientele produsului trebuie să fie organice. Dacă nu, eticheta A.E. (agricultura ecologică) nu poate fi aplicată. O problemă cu care se confruntă consumatorii este faptul că aceste standarde ecologice A.E. nu se aplică produselor de îngrijire personală, cum ar fi cele de îngrijire orală sau cosmetice.

Această lipsă de reglementare de către M.A.D.R. înseamnă că oricine poate eticheta produsele orale sau cosmetice ca fiind organice, astfel, consumatorii trebuie să fie atenţi la etichete, să se asigure că produsele etichetate ca fiind ecologice sunt cu adevărat ecologice.

Un început bun este să fiți atenți la uleiurile impure şi aromele sintetice. Dacă vreți să aveți o respiraţie proaspătă, puteți asocia pasta de dinţi cu o apă de gură fără aromă, care acoperă dinţii cu un scut invizibil împotriva petelor. Verificați sigiliul de acceptare a Colegiului Medicilor Dentişti din România (C.M.D.R.).

Un alt mod prin care consumatorii pot câştiga încrederea într-un produs organic este verificarea aprobării asociaţiilor dentare. C.M.D.R. lucrează din greu pentru a proteja consumatorii şi puteți fi siguri că produsele care au acest sigiliu sunt sigure.

Ingrediente organice

Există o mare varietate de ingrediente în pasta de dinţi. Multe dintre acestea pot oferi beneficii la curăţarea şi acţiune medicinală. Unele dintre aceste ingrediente dau aroma pastei de dinţi, în timp ce altele calmează gingiile. Iar altele curata întreaga gură. Aceste ingrediente sunt naturale şi lucrează împreună pentru a crea un produs durabil.

Extractul de flori de muşeţel este adesea folosit în pasta de dinţi organică pentru a calma ţesutul gingival şi scăderea iritaţiilor. Această substanţă este folosită pentru valoarea sa medicală cunoscută de sute de ani. Lavanda, scorţişoara, ghimbirul, menta şi uleiurile pot adăuga aromă şi parfum pentru a face pasta de dinţi mai atractivă pentru consumatori – în special pentru copii. Extractul de lemn dulce este antimicrobian, antioxidant, antiinflamator şi are efecte de împrospătare a respiraţiei. Acesta a fost folosit de secole ca un agent medicinal natural şi a fost chiar găsit în mormântul faraonului Tutankhamun!

Ştevia este o plantă cu o aromă dulce, dar nu contribuie la apariţia cariilor dentare, aşa cum face zahărul. Ştevia este utilizată ca agent de îndulcire în pastale de dinţi organice şi prezintă un gust foarte bun în doze foarte mici. Ingredientul este de 25-30 de ori mai dulce decât zahărul, aşa că, chiar şi atunci când este utilizat în cantităţi mici, poate oferi arome puternice.

Costul produselor organice

Consumatorii se pot aştepta să plătească un pic mai mult atunci când achiziţionează orice produs organic. Pastele de dinţi organice au costuri de producţie mai ridicate şi acest cost este transmis clientului. Un stil de viaţă bio vine cu un cost pe care mulţi consumatori sunt dispuşi să-l plătească, mai ales dacă producţia se face local, iar comunitatea are de câştigat.

Vestea bună este că, o dată cu creşterea cererii de consum, cumpărătorii văd astăzi o selecţie mai bună pe rafturi. Consumatorii nu mai trebuie să comande aceste produse on-line sau prin e-mail. În schimb, se pot duce la un magazin local care oferă produse care sunt şi eco-friendly şi de înaltă calitate.