Detartraj, periaj și airflow (igienizare profesională completă)

Prevenirea cariilor se face printr-o serie de tratamente de specialitate, cum ar fi detartrajul, periajul profesional și aplicarea de jeturi cu bicarbonat.

Un stil de viață alert aduce odată cu maturizarea și colorarea inestetică a danturii. Aceste probleme sunt remediate prin metode moderne la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33.

Programul aglomerat, ore puține de somn, îmbătrânirea, fumatul sunt printre cauzele frecvente ale pătării și colorării dinților. Pe lista cauzelelor se află și alimentația nesănătoasă (manăcare fast-food, cola, sucuri acidulate, etc).

Ca soluții pentru aceasta colorare inestetică a dinților sunt detartrajul, AirFlow-ul sau periaj profesionalDetartrajul este de două tipuri: manual sau cu ultrasunete. Are ca scop indepărtarea tartrul (piatra) depus pe suprafețele dinților.

Igienizarea cu AirFlow (un aparat care folosește un jet de bicarbonat) elimină petele lăsate de cafea, țigări sau alimente colorate. După această igienizare şi după periaj, dinții capătă un luciu natural și sănătos.

Vrei sa afli mai multe despre Detartraj, periaj și airflow (igienizare profesională completă)?

Așa cum am mai spus, zâmbetul frumos poate deveni o carte de vizită. Este primul lucru pe care ceilalţi îl caută şi îl observă la fiecare dintre noi.Însă, poate cel mai important din punct de vedere medical, prin estetica dinților se asigură și sănătatea aparatului dentar.

Cele trei metode de prevenire și tratare sunt:

1. Detartrajul

Este tratamentul necesar pacienților pentru prevenirea și tratarea cariilor. De obicei, se începe cu detartrajul cu ultrasunete, care se face cu un aparat special cu mai multe capete (se numesc anse de detartraj). Ansele produc vibraţii ultrasonice. Acest tip de detatartraj îndepărtează tartrul şi placa bacteriană supra şi subgingival.

Pentru completarea detartrajului cu ultrasunet se va apela la detartrajul manual daca va fi nevoie. Implică folosirea unor instrumente speciale cu capete mai subţiri, care pătrund mai bine in unele spatii şi care îndepartează tartrul din zonele profunde.

Detartrajul făcut la timp păstrează dinții curați și gingiile sănătoase!

Când se face detartrajul

 • o dată la 6 luni, concomitent cu controlul stomatologic de rutină;
 • dacă nu ţi-ai făcut niciodată un detartraj;
 • în timpul sarcinii pentru gravide. Acestea prezintă un grad crescut de inflamaţie gingivală. Dacă această inflamaţie nu este ţinută sub control, se poate ajunge la mai multe complicaţii (epulis gravidorum sau tumoră de sarcină);
 • o dată la 4 luni pentru fumători, pacienţi cu lucrări dentare, pacienţi cu boli parodontale, pacienţi cu aparat dentar.

Avantaj financiar și de sănătate

Detartrajul previne apariţia parodontozei. Dacă această boală este deja instalată, detartrajul şi igiena dentară corespunzătoare pot prelungi viaţa dinţilor în gură.

Implanturile dentare te costa minim 400 euro, asa ca ai grija de dintii tai naturali! În unele cazuri îi poate chiar salva!

2. Periaj profesional

Se realizează în cadrul igienizării profesionale şi previne afecţiunile dentoparodontale. De asemenea, menţine în timp, rezultatul tuturor tratamentelor efectuate.

Procedura:

Se asigura izolarea corespunzătoare, se aplică pastă pe dinţi, iar cu o periuţă rotativă se periază riguros, prin mişcări circulare, toate suprafeţele dentare. Se periază până ce rezultă suprafeţe curate şi netede, care să îngreuneze aderarea biofilmului microbian.

Manoperă nu este dureroasă. Este recomandată completarea acesteia cu igienizarea cu air-flow, care pătrunde mai bine subgingival şi în zonele interdentare.

Substanţe folosite în cadrul periajului profesional

Pasta utilizată este profesională, mai abrazivă, cu sau fără fluor (în funcţie de scopul periajului). Este aromată şi se utilizează doar de către un personal bine instruit. Turaţia la care este acţionată periuţa este mult mai mare decât cea utilizată la domiciliu.

Utilizarea periajului profesional de către persoane neinstruite corespunzător, ar putea conduce la accidente.

În funcţie de cario-activitatea pacientului şi de statusul oro-dentar, medicul poate recomanda repetarea la intervale mai scurte.

3. Airflow

AirFlow este de fapt un dispozitiv utilizat în tratamentele de profilaxie dentară care, pentru înlăturarea petelor, a biofilmului (placa dentară) și a tartrului, se folosește de acțiunea jetului de aer, combinat cu apă și o pulbere de bicarbonat de sodiu.

Datorita efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, ușor abraziv, pacienții vor avea parte și de lustruirea suprafețelor dentare igienizate.

Rezultatele acestui tratament de albire dentară se observă odată cu redobândirea albului natural al dinților.

Cum se desfășoară tratamentele cu tehnica AirFlow?

Pe parcursul tratamentului cu AirFlow se proiectează un jet controlat de aer, apă și microparticule de bicarbonat, pe toată suprafața dinților, mai exact între dinți și la baza dintelui sau în zone greu de igienizat. (lucrări, implanturi, aparate etc) . Datorită tehnologiei cu dispozitivul AirFlow, medicul ortodont înlătură și placa bacterienă ascunsă în gingii și bracketuri.

Aplicația supragingivală a tratamentului cu AirFlow îi permite specialistului stomatolog de la Andra Smile accesul în toate zonele cavitatiile oro-dentare, acestea putând fi astfel curățate corespunzător.

Ca urmare, toate petele pigmentare și orice urmă de placă dentară dispar aproape miraculos, inclusiv din spațiile inderdentare greu accesibile.

Pacienților nu le sunt lezate smalțul sau țesuturile gingivale și nici nu sunt deranjați de nicio senzație de durere. Scopul principal al tehnologiei AirFlow este să lustruiască și să elimine toate depunerile, cuprinzând aici reziduurile alimentare, biofilmul și tartrul.

Care sunt recomandările terapiei AirFlow?

 • Curățarea suprafețelor ocluzale (cele cu care mușcăm ) dentare înainte de sigilare;
 • Îndepărtarea petelor, cauzate de cafea, fumat, vin roșu sau de bacterii care înnegresc smalțul și întreaga coroană dentară;
 • Eliminarea depunerilor de tartru desprinse deja din zonele interdentare, rezistente la alte tratamente de profilaxie dentară;
 • Sablarea (curățarea) protezelor și a implanturilor înainte de faza protetică finală;
 • Air Flow este eficace în cazul tratamentelor de albire dentară când medicul stomatolog nu poate evalua cu precizie cât este de deteriorat smalțul;
 • Se recomandă și în faza ce precede aplicarea bracket-urilor în cazul aparatelor dentare fixe.

Care sunt principalele avantaje ale tehnicii Air Flow?

 • AirFlow este o practică convenabilă ca preț, deosebit de confortabilă chiar și pentru pacienții cu sensibilitate orală sau fobii de dentist.
 • Pe parcursul terapiei, nici dentina, nici cementul dentar sau smalțul nu prezintă semne de uzură sau de lezare.
 • Contribuie la prevenirea bolilor parondontale precum parodontozele sau gingivitele.
 • Tehnica Air Flow înlătura placa dentară și petele, contribuind la redobândirea albului natural.
 • Ajuta la menținerea si la igienizarea implanturilor dentare sau a lucrărilor de restaurare dentară de tip punți, coroane sau proteze dentare.
 • Tehnologia Air Flow curață și igienizează fisurile dentare, fiind recomandată într-o fază ce precede tratamentele de sigilare.
 • Ca urmare a tratamenteleor cu Air Flow, pacienții se bucură nu doar de o dantură luminoasă, ci și de o respirație placută și proaspată.
 • Medicii stomatologici Andra Smile o folosesc și înaintea aplicării de implanturi dentare și de proteze.

Bolile evitate prin tratamentele de prevenție

Gingivita apare în lipsa detartrajului şi a igienei corespunzătoare. Este o forma mai uşoară a bolii parodontale, care nu implică pierderi osoase. Este reversibilă prin aplicarea tratamentului corect şi menţinerea igienei riguroase.

Gingivita netratată poate evolua spre parodontoză. Gingivita presupune gingii inflamate, sângerânde şi uneori chiar dureroase.

Parodontoza este o formă mai gravă de afectare parodontală, care nu este reversibilă. Parodontoza presupune gingii inflamate şi/sau mărite în volum, retracţii gingivale, sângerări în timpul periajului.

Dacă nu reuşim să tratăm din timp aceste afecţiuni, putem ajunge să ne pierdem dinţii sau ajungem la alte complicaţii de genul abcesului parodontal. Abcesul este o infecţie cantonată în gingia din jurul dintelui implicat, care în final duce tot la

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE