Peste 50% dintre pacienți sunt reticenţi în momentul în care li se recomandă o serie de radiografii dentare, înainte şi uneori după finalizarea unui tratament stomatologic.

Temerea aceasta provine din lipsa unor informaţii clare, de aceea am încercat să răspundem unor întrebări care vor clarifica această situație.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare constituie un examen complementar esenţial în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor dentare. Interiorul dinţilor nu este accesibil în mod direct vederii medicului. Nici chiar microscopul endodontic nu poate oferi o imagine 100% clară a dinţilor şi a interiorului lor. Aşadar, a cere dentistului să opereze pe un dinte fără radiografie înseamnă  a-i cere să lucreze legat la ochi.

Principiul după care se ghidează investigaţiile radiologice în stomatologie şi în medicină, în general, este aşa-numitul ALARA (as low as reasonably achievable), ceea ce înseamnă că se folosește nivelul cel mai mic posibil de radiaţii pentru pacient.

Iată ce trebuie să știi despre radiografiile dentare:

  1. Care este nivelul mediu de radiaţii la care ne expunem în timpul unei radiografii dentare?

Doza de radiaţii primită de întregul organism este numită doza efectivă şi este măsurată în milisievert (mSv).  Doza efectivă diferă în funcţie de sensibilitatea fiecărui ţesut/organ/zona a corpului la radiaţii.

Radiografia dentară este cunoscută ca fiind o sursă minimă de iradiere pentru organism pentru că pur şi simplu dinții şi oasele maxilare nu absorb o cantitate mare de radiaţii.

De exemplu, sensibilitatea la radiaţii a glandei tiroide este de 4 ori mai mare decât a dinţilor şi oaselor. Deşi tiroida nu este expusă în timpul unei radiografii dentare, ea este oricum protejată cu un guler special din plumb, pentru a elimina orice risc.

În tabelul de mai jos, iradierea produsă de radiografia dentară este comparată cu dozele de radiaţii emise în cursul  altor tipuri de radiografii.

Examenul radiologicDoza efectivă  (mSv)
CT torace8.0
Coloana vertebrală7.7
CT extremitate cefalică2.0
Craniu0.1
Radiografie dentară panoramică0.007

 

Sursele de radiaţii din mediu constituie peste 80% din totalul de radiaţii la care suntem expuşi zilnic şi pe care nu le putem controla. Acestea sunt: radiaţiile cosmice, terestre şi cele din atmosferă.

  1. Există diferenţe între tipurile de radiografii dentare din punct de vedere al dozei de radiaţii?

Da, există, iar aceste doze efective sunt următoarele, pentru cele mai frecvente radiografii dentare:

Radiografia dentarăDoza efectivă  (mSv)
Radiografia dentară (clasică)0.005
Radiografie ocluzală0.007
OPG0.010
Scanare CT maxilo-mandibulară2.1

Aşa cum reiese din tabel, dozele de radiaţii sunt foarte reduse pentru radiografiile dentare uzuale.

Deşi aparent nivelul de iradiere al unui CT (computer tomograf) este comparabil mai mare, scanările moderne de tip CBCT, folosite în examinarea stomatologică, care folosesc un fascicul de raze conice şi o singură scanare circulară a capului, emit considerabil mai puţine radiaţii ionizante.

  1. Sunt copiii mai sensibili la radiaţiile din radiografiile dentare decât adulţii?

Având în vedere că pentru copii, absorbţia de radiaţii este mai mare decât pentru adulţi, sunt utilizate tehnici  radiologice speciale cu emisie redusă de radiaţii. Cu toate acestea, un CT nu va fi recomandat unui copil decât în situaţii în care beneficiul investigaţiei este mai mare decât riscul expunerii radiologice.

Nu există studii care să demonstreze o corelaţie între apariţia cancerului la copil şi radiografiile dentare.

Medicul stomatolog va aprecia necesitatea unei astfel de investigaţii la pacienţii copii şi o va recomanda în cazul în care consideră că posibile complicaţii ale unei afecţiuni dentare (infecţii difuze, abcese, imposibilitatea de a se alimenta corespunzător şi afectarea stării generale a copilului) pot fi prevenite printr-un plan de tratament complex şi corect realizat, cu ajutorul radiografiei dentare. Însă numai după un examen clinic iniţial, pentru preveni o expunere inutilă.

Medicii Andra Smile cred că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos, de aceea îți vin în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a-ți recăpăta şi menţine sănătatea dentară.

Andra Smile este clinica stomatologică care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetică, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrică, restaurativă şi chirurgie dento-alveolară. Pentru mai multe informaţii urmăriți site-ul www.andrasmile.ro, iar pentru a face o vizită la clinică, programați-vă online aici sau sunați la 0722332230. Vă așteptăm la clinică!