Măselele de minte sau molarii de minte sunt deseori cauza unor dureri greu de suportat în situațiile în care nu se dezvoltă normal. În astfel de cazuri este nevoie de extracția lor la cabinetul stomatologic Andra Smile, situat în Sectorul 1.

În unele cazuri, măselele de minte cresc strâmb din cauza lipsei de spațiu sau se dezvoltă parțial din gingie, fiind complet nealiniate. În aceste cazuri, provoacă o serie de neplăceri la nivelul gingiei: edeme, dureri și abcese.

Un alt motiv pentru care uneori este nevoie extracție este reprezentat de igiena dificilă a molarilor de minte. Fiind foarte greu de curățat, aceștia se cariază adesea foarte adânc și pot da dureri oricând, motiv pentru care trebuie scoși.

Pentru a ajunge la concluzia că este necesară extracția măselilor de minte este nevoie de o simplă radiografie. Aceasta îi va arată medicului poziționarea și modul cum să realizeze extracția.

Vrei sa afli mai multe despre Extracții molari minte?

Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariția molarilor de minte în jurul vârstei de 18 și 24 de ani. Unora le ies toți, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluția omului, a masticației și alimentației, micșorării maxilarelor care nu mai permit apariția tuturor celor patru, provocând dureri. Ce este de făcut în acest caz? E bine să le lași sau să le extragi? Sunt posibile complicații? Răspunsurile la aceste întrebări le aflați acum.

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia și fărămița alimentele și sunt la fel de utili ca și ceilalți, asta doar dacă vor crește în mod corect, susținuti de gingii și oase sănătoase.

Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupția nefiind completă ei rămân mai mici decât ceilalți dinți și astfel periajul trebuie făcut individual. Tocmai din cauza faptului că nu li se acordă atenție separată, aceștia nu ajung să fie periați și se cariează mult mai repede.

Explicațiile unui stomatolog de la Andra Smile

”Apelăm la soluția extracției atunci când molarii de minte sunt parțial erupți și nu au suficient spațiu, dacă generează durere, sunt cariați profund sau dacă sunt parțial îngropați în osul maxilar și sunt orientați spre dintele vecin pe care îl pot caria, fractura sau infecta.

Aceștia se scot și dacă va crește retenția plăcii dentare sau dacă sunt inactivi în masticație și nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din fața lor care are un rol important în masticație).

Dacă însă la erupție molarul nu poate străbate mucoasa de deasupra lui și observăm că are loc în cavitatea bucală, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia să-și urmeze erupția pe arcada.

Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracția acestuia ar trebui să se faca numai dacă este impetuos necesar”, explică Andra Custura, medic stomatolog și manager medical Andra Smile.

Măselele de minte netratate pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat și chiar complicații precum boli gingivale, infecții, carii, chisturi sau înghesuirea dinților.

Cum se realizează extracția

O simplă radiografie îi va arăta medicului poziționarea și cum să realizeze extracția. Există situații în care apar complicatii locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maxilare printr-un strat subțire de os. În acest caz se administrează antibiotice, iar pacienții trebuie să evite activitățile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (suflatul nasului, strănutul, exerciții fizice).

”Ulterior extracției se va simți un disconfort și/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice și antiinflamatoare. Există de asemenea posibilitatea apariției de infecții din cauza numărului mare de bacterii prezente în gură. În acest caz se administrează profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot apărea sunt umflăturile, care variază de la pacient la pacient, dar și sângerarile, care sunt considerate a fi normale”, a mai adăugat dr. Andra Custura.

Neplăcerile postoperatorii se pot remedia cu analgezice și comprese reci. Pentru o igienă corespunzătoare se pot administra antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau mușetel). De asemenea, nu e bine să se consume alimente dure (nuci, alune, semințe, floricele), fierbinți sau foate reci și nici să se fumeze cel puțin 24 de ore de la intervenție.

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE