Cariile netratate, afecțiunile parodontale și alte probleme stomatologice pot duce la distrugerea dintelui, care, în cele din urmă, va fi extras pentru a salva dantura.

Extracția dentară este procedura de îndepărtare de pe arcadă a unui dinte care nu mai poate fi tratat.

După efectuarea acesteia, medicul stomatolog va aplica deasupra zonei de extracție (alveola osoasă) un pansament compresiv care va opri sângerarea și va permite formarea unui cheag de sânge, prima etapă în procesul de vindecare.

Pentru ca vindecarea să se producă fără complicații, pacientul are de urmat câteva recomandări de igienă și dietă:                                                                                                                    

 • Se menține timp de 1 oră pansamentul. O mică sângerare poate fi prezentă, caz în care se poate aplica o nouă compresă sterilă, împachetată și așezată deasupra alveolei.
 • Dieta se reia după îndepărtarea compresei, dar în primele zile după intervenție va consta în alimente lichide și moi (supe, creme de legume, budinci), la temperatura camerei.
 • Periajul dentar se reia începând cu dimineața următoare, menajând doar zona extracției.
 • Se pot face clătiri foarte ușoare după masă, fără presiune, cu apă de gură care conține dezinfectantul clorhexidină, pentru îndepărtarea resturilor alimentare.
 • Se pot lua medicamente antiinflamatoare pentru durerile ușoare, conform cu recomandarea medicului dentist.

Lucruri de evitat în primele 24-48 de ore după o extracție dentară:

 • Alimentele fierbinți, dure, prea condimentate, iritante, băuturile carbogazoase, carnea de pește cu oase fine, care pot patrunde în alveolă. Toate acestea împiedică formarea cheagului de sânge și întârzie vindecarea.
 • Masticația alimentelor pe zona extracției dentare.
 • Laptele și produsele derivate (iaurt, brânzeturi, smântână), care constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
 • Clătirea puternică a gurii, care poate îndepărta cheagul de sânge proaspăt format.
 • Fumatul și alcoolul, cel puțin în primele 24 de ore.
 • Atingerea cu degetul a plăgii, care poate disloca cheagul sanguin.

Respectați aceste reguli simple pentru a vă simți cât mai bine și a evitați complicațiile postextracționale.

În cazul în care apar dureri de intensitate mare sau o sângerare importantă, nu ezitați să vă adresați medicului stomatolog, care va ști cum să rezolve aceste posibile complicații.

Medicii Andra Smile cred că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos, de aceea îți vin în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a-ți recăpăta şi menţine sănătatea dentară.

Andra Smile este clinica stomatologică care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetică, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrică, restaurativă şi chirurgie dento-alveolară. Pentru mai multe informaţii urmăriți site-ul www.andrasmile.ro, iar pentru a face o vizită la clinică, programați-vă online aici sau sunați la 0722332230. Vă așteptăm la clinică!