Lucrările care se fac pe implanturi sunt coroana, puntea și proteza dentară. Toate se realizează rapid şi cu profesionalism desăvârșit la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, Sectorul 1.

Implantul dentar este alcătuit dintr-o parte intră-osoasă şi una extra-osoasă. Partea intră-osoasă este o piesă de titan sau zirconiu, având frecvent formă de şurub pentru a formă o rădăcina artificială în osul maxilar sau mandibular.

Această piesă în formă de şurub este montată acolo unde dintele/dinții naturali lipsesc. În schimb, segmentul extra-osos se numeşte bont protetic. Deasupra bontului se va ancora lucrarea protetică (coroana, puntea sau proteza dentară).

Atunci când nu sunt contraindicaţii, lucrările dentare pe implanturi sunt fixe. Acestea se comportă şi se îngrijesc ca dinții naturali sănătoşi. Lucrările dentare mobile sunt ancorate de implanturi atunci când nu sunt posibile cele fixe.

Vrei sa afli mai multe despre Lucrări pe implanturi?

Lucrările dentare pe implanturi depind de dimensiunile şi calităţile estetice ale tesuturior înconjurătoare implantului. În urmă extracțiilor osul şi gingia pot suferi unele transformări (resorbții) care duc la defecte estetice ale zonei.

În vederea păstrării naturaleţii ţesuturilor, extracţiile se realizează cu manevre atraumatice, iar defectele osoase sunt reparate prin tehnici de regenerare osoasă ghidată. Şi gingia trebuie prezervată sau refăcută în vederea obţinerii unor rezultate estetice.

Un implant dentar este alcătuit dintr-o varietate de componente: implantul propriu-zis, care înlocuieşte rădăcina dintelui natural; capă de vindecare; abutmentul (bontul protetic); bontul de vindecare; bontul de transfer; implantul analog; şurubul de fixare și coroana dentară.

Bontul protetic

Este un dispozitiv ce ajuta la înlocuirea partii coronare a dintelui. Se fixează pe implant prin înşurubare.  Poate fi realizat din metal sau din materiale estetice precum zirconiul. De asemenea, există bonturi provizorii pentru lucrări provizorii sau bonturi calcinabile pentru turnare în laborator.

Formă şi structura bontului permit tehnicianului şi medicului să aleagă varianta optimă necesară fiecărui pacient în funcţie de caracteristicile structurilor anatomice şi de restaurarea definitivă aleasă.

Astfel, pentru zona frontală, în cazul unei gingii mai subţiri şi dacă pacientul alege varianta de protezare finală de ceramică pe zirconiu, se foloseşte un bont estetic de zirconiu.

Bonturi protetice pot fi pentru lucrări cimentate clasic sau pentru lucrări înşurubate. Pentru anumite tipuri de  lucrări complexe se pot folosi bile sau capse, sisteme de bare-călăreţi etc.

Coroana dentară

Se realizează separat şi implică o serie de costuri extra faţă de implantul dentar inserat în os. Este partea vizibilă a implantului, are rol fizionomic şi funcţional şi cel mai adesea este realizată din porţelan. Poate fi înşurubată în implant sau fixată prin cimentare.

Un implant dentar este un dispozitiv metalic al cărui scop este acela de a oferi baza pentru o viitoare construcţie dentară. Implantul înlocuieşte, de fapt, rădăcina dintelui natural şi se inserează în osul alveolar.

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni. În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar. Durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul.

În a două etapă, dentistul face o extensie, sau o pregăteşte: această extensie va prelungi implantul deasupra gingiei. În funcţie de tehnică aleasă de medicul stomatolog, extensia se poate face chiar şi în prima etapă.

După vindecarea gingiilor, se ia amprenta şi se procedează la reconstrucţia finală folosind o coroana sau o punte dentară într-un laborator. În majoritatea cazurilor, lucrarea se fixează şi se ajustează pentru o potrivire perfectă şi o funcţionalitate optimă, la ultima vizită.

Proteza pe implanturi

Este proteza care se prinde pe implanturi. Pacientii edentați total, al căror suport osos este limitat, pot beneficia de implanturi dentare ( 2-4 implanturi ) pe care se va sprijini o proteză mobilă. 

Proteza pe implanturi prezintă sisteme protetice speciale de ancorare (capse, bară cu călăreţi, locatori, magneţi) datorită cărora stabilitatea ei pe implanturi este destul de mare, comparabilă chiar cu o lucrare fixă.

Avantajele unei proteze pe implanturi

Proteză pe implanturi prezintă o serie de avantaje comparativ cu o proteză obişnuită:

  • proteza inferioară pe implanturi este mult mai stabilă (“fixă”)
  • pacientul poate vorbi cu mai multă uşurinţă şi siguranţă, dispărând teamă că proteză s-ar putea desprinde
  • confort masticator sporit deoarece proteza nu se va desprinde
  • pacientul poate savura gustul alimentelor (proteza nu acoperă bolta palatină)
  • costul este mai mic comparativ cu o punte totala fixa pe implanturi.

Tipuri de lucrări pe implant

Atunci când nu sunt alte considerente mai puternice (contraindicaţii, restrângeri financiare) lucrările dentare pe implanturi sunt fixe. Acestea se comportă şi se îngrijesc că dinții naturali sănătoşi.

Pentru lucrările dentare fixe pe implanturi folosim aceleaşi materiale că în cazul lucrărilor dentare realizate pe dinţi naturali, doar tehnică de lucru diferă.
În funcţie de poziţia lucrării dentare pe implant şi de disponibilităţile financiare pacientul poate alege între lucrări dentare pe implant din porţelan pe suport metalic sau din zirconiu.

Sfaturi pentru o igienă corectă

Tartrul, inflamațiile gingiei sau infecţiile osului netratate pot duce la pierderea prematură a lucrărilor dentare pe implanturi.

Igienizarea periodică în timpul purtării lucrărilor pe implanturi dentare echivalează cu menţinerea sănătăţii osului şi gingiei din jurul implanturilor şi necesită vizite regulate la igienist, dar şi deprinderea şi folosirea tehnicilor corecte de igienizare acasă.

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE