Dezvoltarea lucrărilor dentare a reprezentat un progres semnificativ în domeniul stomatologiei, făcând posibilă restaurarea completă a dinţilor lipsă sau deterioraţi.  Mult timp, metaloceramica a fost singurul material utilizat pentru realizarea acestora și este încă folosit în 75% din cazuri, conform statisticilor.

Ai nevoie de lucrări dentare, dar ai alergie la metal și nu ştii cum va reacționa corpul?

În ultimii ani, a fost introdus un nou material pentru completarea dinţilor lipsă, care oferă o opțiune non-metalică pentru cei cu sensibilități dentare sau care pur și simplu nu doresc lucrări din metal.

Lucrările ceramice pe suport din zirconiu s-au dovedit a fi mult mai eficiente decât cele pe metal deoarece:

 • are biocompatibilitate mare
 • oferă lucrării un aspect asemănător dinților naturali
 • este hipoalergenic
 • are o duritate asemănătoare smalțului
 • lucrarile din zirconiu sunt realizate mai repede cu o precizie mai bună
 • are o rezistență mare în timp

Zirconiul este un material modern care, deşi este considerat un tip de metal – oxidul de zirconiu, are mult mai multe avantaje în utilizarea sa în stomatologie. Lucrările dentare pe suport din zirconiu cresc în popularitate din mai multe motive. Acestea sunt apreciate pentru că interacționează bine cu osul și gingiile și sunt o opțiune holistică bună pentru pacienții care doresc o lucrare care să le susțină sănătatea generală”, a spus Dr. Andra Custură, medic stomatolog cu competenţă în implantologie la Clinica Stomatologică Andra Smile.

CERE DETALII

Dr. Andra Custură îţi spune care sunt beneficiile lucrărilor pe zirconiu, dar şi riscurile lucrărilor pe metal:

 1. Estetica naturală a zirconiului

Lucrările pe suport din metal pot duce la probleme estetice. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții care suferă de retracţie gingivală sau pentru cei care au gingii subțiri pentru că, în timp, gingia dezvelește metalul folosit ca suport pentru lucrare. Un alt efect neplăcut al utilizării metalului este schimbarea culorii gingiei în nuanţe de gri, care nu mai revine la culoarea naturală în timp.

În schimb, zirconiul este alb și nu metalic, iar, datorită faptului că are o biocompatibilitate foarte mare cu ţesuturile dentare, acesta oferă un aspect mult mai natural, fără a provoca reacţii inestetice, nu colorează nici gingia, nici lucrarea care se fixează pe suportul din zirconiu. Dacă pacientul are dinții translucizi, acest aspect se păstrează dacă sunt acoperiți de lucrări pe suport din zirconiu.

 1. Design-ul simplu al lucrărilor

Lucrările dentare tradiționale pe suport din metal sunt vizibile, mai ales dacă pacientul are un zâmbet larg, diferenţa este la terminaţia dintelui, care are o culoare diferită, mult mai închisă.

În schimb, lucrările dentare pe suport din zirconiu au un design simplu, apropiat de cel al dinților naturali, de aceea nu se observă nicio diferență între aceștia.

 1. Problemele provocate de metal

Lucrările dentare care au în componenţă metal pot fi o mare problemă pentru persoanele care dezvoltă alergii. Acest lucru poate duce la pierderea masei osoase și la deteriorarea dinţilor sănătoşi. Lucrările pe suport din zirconiu sunt hipoalergenice, astfel încât problemele de sensibilitate și alergie sunt excluse.

O alergie este răspunsul defensiv al organismului împotriva oricărei substanțe vii sau non-vii percepută ca o amenințare. Reacțiile alergice pot varia de la o erupție ușoară, până la cazuri rare de deces cauzate de afectarea mai multor organe.

O persoană poate deveni alergică la orice, inclusiv la metale. Se estimează că 17% dintre femei și 3% dintre bărbați sunt alergici la nichel, în timp ce 1-3% din populația generală este la cobalt și crom. Deși cele mai multe reacții alergice apar în contact cu produse de consum sau la fabricarea metalelor, unele apar din cauza dispozitivelor medicale sau a lucrărilor metalice.

Există, de asemenea, cazuri de umflături, erupții cutanate, arsură sau mâncărime a gingiei, pot apărea chiar și pete roșiatice fără ca pacientul să simtă vreo durere. Un alt efect negativ al folosirii metalului în lucrările dentare este schimbarea gustului, pacientul simte un gust de metal cu care se poate obișnui, dar care îi afectează papilele gustative.

 1. Rezistenţa mare în timp

Lucrările dentare pe suport din zirconiu sunt rezistente și  îşi păstrează aspectul şi funcţionalitatea pe termen lung. Acestea au fost concepute pentru a rezista forței mari și sunt cunoscute pentru inflexibilitatea lor atunci când sunt supuse presiunii. Acestea sunt cele mai importante caracteristici ale zirconiului, datorită faptului că este un material biocompatibil, cu o duritate foarte mare asemănător smalțului.

Studiile arată că lucrările dentare pe suport metalic ajung să corodeze atunci când sunt plasate într-un mediu umed cum este cavitatea bucală, iar acest proces este accelerat dacă sunt combinate mai multe metale. Când se adaugă fluorură, coroziunea metalică se accelerează și poate ataca suprafața lucrării.

 1. Confortul sporit

În urma studiilor realizate în ultimii ani, pacienții care au ales lucrări ceramice pe suport din zirconiu susțin că au beneficiat de un proces mult mai scurt de fixare a acestora și de un confort sporit, mai mult, în scurt timp li s-a schimbat percepția asupra mâncării, întrucât dispare gustul de metal din cavitatea bucală. Duritatea zirconiului permite, de asemenea, o funcționare mai rapidă după plasarea lucrării, astfel încât șansele de a avea un succes pe termen lung cu aceşti dinţi sunt mult de mari decât în cazul celor din metal.

De asemenea, lucrările pe suport din zirconiu sunt proiectate astfel încât să poată fi plasate imediat după modelarea dinților naturali. Acest proces realizat într-o singură etapă reduce timpul necesar pentru fixarea lucrării pentru a maximiza confortul pacientului.

Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din 1990. Deşi istoria utilizării lucrărilor din zirconiu nu este la fel de lungă ca cea a lucrărilor din metal, zirconiul a demonstrat în scurt timp succesul  în ceea ce privește biocompatibilitatea și longevitatea.

Pacienţii care aleg lucrările pe suport din zirconiu sunt, în general, cei care le înlocuiesc pe cele vechi din metal. Aceștia au înţeles pe propria piele care sunt avantajele zirconiului: durablitate, estetică, eliminarea gustului de metal şi a culorii pe care o capătă gingia.

Din păcate, preţul este un impediment în calea multor pacienţi. Cei care au avut experienţa metal şi apoi zirconiu, confirmă  diferenţa. În plus, estetica este unul dintre elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este soluția cea mai bună pentru realizarea punților dentare, pentru înlocuirea dinților lipsă”, a explicat dr. Andra Custură.

În concluzie, lucrările ceramice pe suport din zirconiu sunt o alegere potrivită pentru cei care au dinți lipsă și vor să-și completeze dantura într-un timp scurt, fără a se confrunta cu probleme create de alergii și alte efecte negative, care să se bucure de o estetică impecabilă și rezistență mare în timp.

Lucrările metalice vechi pot afecta atât dinţii sănătoşi vecini, cât şi sănătatea generală, fără să-ţi dai seama. Metalele care ajung în corp se elimină foarte greu din celule, iar acestea îți pot afecta multe organe. Aşa că, nu amâna, programează-te online şi vino la un control stomatologic gratuit. La Clinica Stomatologică Andra Smile din sectorul 1, Str. Londra nr. 33, medicii realizează numai lucrări de calitate şi folosesc tehnologiile de ultimă generaţie pentru ca pacienţii să aibă dinţi frumoşi şi sănătoşi mult timp. Pentru mai multe detalii urmărește site-ul www.andrasmile.ro sau sună la numărul de telefon 0722332230.

Profită de oferta noastră la lucrările din zirconiu.

 

VEZI OFERTA!

Articol realizat pentru infodentis.com.