Scoaterea nervului – extirpare de nerv

Intervenția se face în special atunci când pacientul are o carie avansată care a atins miezul dintelui. Tratamentul se face sub anestezie locală.

Scoaterea nervului dentar reprezintă un procedeu necesar atunci când camera pulpară a fost atinsă de o carie. Intervenția se desfășoară fără durere la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, Sectorul 1.

Această intervenție tratează cariile avansate care au mâncat o mare parte din dinte. Apoi, procedura poate vindeca o traumă dentară ce va da dureri. Un alt caz în care se cere scoaterea nervului este când se dorește devitalizarea dintelui.

Unul dintre cele mai comune indicii ale faptului că sistemul dentar are o problema este apariția durerii dentare la mestecarea unor alimente tari. De obicei această durere „la presiune” trădează o afectare a nervului dentar.

Tratamentul de canal se poate realiza în una sau mai multe şedinţe. Pacientului i se recomandă o radiografie dentară care va oferi medicului detalii despre starea rădăcinii dentare, dar şi despre forma şi lungimea canalelor radiculare.

Vrei sa afli mai multe despre Scoaterea nervului – extirpare de nerv?

Scoaterea nervului dentar face parte din tratamentul endodontic şi necesită multă atenţie şi îndemânare din partea medicului, așa că este indicat să apelați la unul dintre doctorii stomatologi (cel specializat doar in endodontie) de încredere de la Andra Smile, clinică situată lângă stația de metrou de la Piața Victoriei. De altfel, devitalizarea dintelui este considerată singura manevră „oarbă” din cadrul practicii stomatologice.

Dintele este format din trei straturi, fiecare cu rol diferit şi funcţii esenţiale în menţinerea vitalităţii acestuia. Stratul exterior al coroanei dentare este reprezentat de smalţ, care se continuă la nivelul rădăcinii cu cementul. Următoarea structură este dentina.

Scoaterea nervului nu afectează dintele

La interiorul dintelui se delimitează camera pulpară, unde se găsesc vasele de sânge şi nervul dentar.

Nervul şi vasele de sânge situate în camera pulpară asigură hrănirea şi vitalitatea dintelui, de aceea un dinte cu nervul scos se va numi devital. Totuşi dintele nu „moare” în urma acestui procedeu, ci continuă să funcţioneze primind nutrienţii necesari de la vasele de sânge şi ţesuturile învecinate rădăcinii, care îi vor asigura susţinerea în os, prevenindu-se astfel pierderea dintelui respectiv.

Când este indicată scoaterea nervului dentar?

Sunt câteva situaţii în care pacientului i se recomandă devitalizarea dintelui, extirparea nervului fiind indicată atunci când:

– apare durere dentară la mestecarea unor alimente tari. De obicei această durere „la presiune” trădează o afectare a nervului dentar, de cele mai multe ori fiind cazul unei carii dentare avansate sub smalţ, care atinge camera pulpară şi care nu este neapărat vizibilă pentru pacient. Dintele poate părea normal, dar sub smalţ se găsește o carie ascunsă. Astfel de carii sunt des întâlnite la nivelul molarilor (măselelor);

– dintele prezintă o sensibilitate crescută la alimente reci sau fierbinţi, sensibilitate manifestată printr-o durere acută;

– dintele prezintă o carie mare, certă, care atinge camera pulpară. În această situaţie apare iniţial durerea dentară. Dacă pacientul întârzie să se prezinte la stomatolog, nervul „moare” cu timpul şi durerea dispare. Deşi dintele devine asimptomatic, aceasta nu înseamnă că distrugerea structurilor dentare nu continuă să se producă. Durerea a dispărut pentru că nervul a fost „omorât”, însă infecţia continuă să se propage, ducând la gangrenă pulpară şi chiar la pierderea dintelui;

– se doreşte o lucrare protetică ce presupune şlefuirea dintelui. În acest caz este recomandată scoaterea nervului;

– există o traumă, o fractură dentară;

– dintele se înnegreşte (semn de devitalizare);

– când sunt semne de abces dentar (măsea umflată) sau gingia din jurul dintelui se umflă.

Cum se scoate nervul unui dinte

Tratamentul de canal se poate realiza în una sau mai multe şedinţe, în funcţie de starea dintelui afectat. Iniţial, pacientului i se recomandă o radiografie dentară care va oferi medicului detalii despre starea rădăcinii dentare, dar şi despre forma şi lungimea canalelor radiculare.

Atunci când se hotărăşte devitalizarea dintelui, se realizează o anestezie dentară, astfel că întreg procesul nu este dureros. Apoi se curăţă canalele rădăcinii, se realizează prepararea şi conformarea mecanică a acestora, sterilizarea şi obturarea.

Prin sterilizare se încearca  îndepărtarea resturilor de ţesut din camera pulpară, dar şi a microorganismelor, astfel încât la nivelul rădăcinii să nu se dezvolte mai târziu o infecţie. Obturarea presupune umplerea canalelor radiculare cu un material special ce nu permite dezvoltarea infecţiilor pe viitor.

Statisticile arată că reuşita tratamentelor endodontice este între 75-95%, succesul fiind crescut prin respectarea cu stricteţe a paşilor de pregătire şi tratare a canalelor radiculare.

În situaţia în care aveţi întrebări suplimentare despre scoaterea nervului, costurile sau interpretarea unor radiografii nu ezitati sa ne contactati !

Ești pregătit să zâmbești?

PROGRAMEAZA-TE