Aproximativ 80% dintre români au probleme dentare, apariţia cariilor fiind cea mai frecventă afecţiune. Un studiu recent arată că patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placă dentară bacteriana, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili la cald şi la rece. Te confrunţi şi tu cu sensibilitate dentară la cald şi la rece? E cazul să iei măsuri!

Andra Custură, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, din Bucureşti, îţi explică de ce apare această sensibilitate dentară la cald şi la rece şi ce tratament se recomandă.

Sensibilitatea dentară este durerea de dinţi provocată de retracţia gingiei sau de uzură suprafeţei dentare, prin subţierea smaltului. Cea mai frecventă cauza de sensibilitate la adulţi este dezgolirea rădăcinii dintelui, consecinţă a microtraumatismelor la locul de contact dintre gingie şi dinte, iar astfel ne confruntăm cu dinţi sensibili la rece, la cald, la dulce sau la atingere“, spune specialistul.

Alimente acide care provoacă sensibilitate dentară

Roşiile, citricele, sucurile de fructe – toate sunt gustoase şi sănătoase, dar, consumate în exces, pot afecta dintii. În timp, smaltul dentar se erodează, ducând astfel la expunerea dentinei. Dentina este ţesutul din interiorul dinţilor, care conţine o multitudine de canalicule microscopice şi în care se găseşte un fluid ce înconjoară terminaţiile nervoase conectate cu pulpa dintelui“, explica medicul stomatolog.

În acest fel, apare acea senzaţie de disconfort chiar şi la simplă atingere, dar în special în cazul consumului de alimente prea reci sau prea calde. Sensibilitatea dentară se poate ameliora prin evitarea acestor tipuri de alimente acide.

Periajul agresiv, o cauză frecventă

Uneori, sensibilitatea dentară este cauzată de periajul agresiv sau de folosirea unei periuţe de dinţi cu peri prea duri, fiind astfel rigidă. De-a lungul timpului, din această cauză îţi poţi pierde din stratul protector al dinţilor, poţi provoca retragerea gingiilor şi chiar afectarea smaltului, subţiindu-l, ceea ce duce la expunerea dentinei.

Albirea dinţilor şi unele paste de dinţi pot fi periculoase

Întrucât estetică dentară este la modă în ultima perioadă, mulţi fabricanţi adăugă substanţe de albire în paştele de dinţi, iar acest lucru duce la sensibilizarea dinţilor. Dacă pasta de dinţi e vinovată de sensibilitatea dentară, ia în considerare înlocuirea acesteia. Sensibilitatea este adesea temporară şi încetează după ce îţi vei schimba pasta de dinţi.

Apa de gură nu trebuie folosită în exces

Tuturor ne place să avem o respiraţie proaspătă, însă nu este bine nici să folosim prea multă apă de gură. Aceasta conţine substanţe acide, care pot agrava sensibilitatea dentară. Soluţia pentru această problemă este utilizarea unei ape de gură neutre, care să nu afecteze dintii şi gingiile sensibile.

De ce e important să tratezi cariile dentare

Caria dentară constituie, prin complicaţiile sale, principala cauză de pierdere a dinţilor. Ea începe în smalt, prin deteriorarea lui şi, pe măsură ce evoluează şi se apropie de pulpă dentară, mai exact de nerv, încep să apară dureri la dulce, la rece, la cald sau chiar la simplă atingere. Chiar şi cea mai mică senzaţie de disconfort poate anunţă o carie ascunsă care necesita tratament.

Dinţii fisuraţi provoacă disconfort la nivelul danturii

Obiceiurile proaste, precum ronţăitul bomboanelor sau alternanta rece/cald a alimentelor şi lichidelor, pot duce la fisurarea dinţilor. Odată ce dintele s-a fisurat, pulpa dentară se poate inflama cu uşurinţă. De asemenea, în interiorul fisurii se pot acumula bacterii, care agravează senzaţia de durere şi de disconfort.

Cum înlăturăm sensibilitatea dentară

Pentru a preveni şi stopa evoluţia sensibilităţii dentare, este recomandată o alimentaţie cât mai echilibrată, fără excese de alimente acide. De asemenea, o tehnică de periaj corectă, blândă, cu o periuţă cu peri moi sau medii este esenţială în cazul acestei afecţiuni.

În cazul dinţilor migraţi, este posibilă instituirea unui tratament ortodontic, în timp ce în cazul retracţiilor gingivale se pot face tratamente parodontale precum igienizarea parodontală profesională, unde şansele ca gingia să îşi revină şi să acopere din nou rădăcina dintelui sunt mari, sau tratamente chirurgicale parodontale mai complexe.

În cele din urmă, soluţia radicală de tratament pentru dinţi sensibili este devitalizarea dintelui/dinţilor afectaţi, tratament 100% funcţional. În prezent, pentru unele dintre cauzele sensibilităţii dentare s-au descoperit substanţe ce se pot aplica pe dintele sensibil pentru a se vindeca. De exemplu, toţi cei care prezintă o sensibilitate dentară accentuată a dinţilor, pot să beneficieze în cadrul cabinetului Andra Smile de un tratament desensibilizant japonez, foarte eficient.

 

Articol apărut și pe www.andreearaicu.ro.