Studiile arată că peste 70% dintre părinți nu acordă atenție igienei orale a celor mici atât timp cât ei au dinți de lapte, argumentul fiind că aceștia oricum cad, deci nu trebuie să fie tratați ca cei permanenți, ceea ce este total greșit.

Dinţii de lapte se tratează! Faptul că majoritatea părinţilor nu sunt bine informaţi şi permit ca cei mici să prezinte dinţi de lapte cu procese carioase duce la afectarea dinţilor definitivi mai târziu. Un dinte de lapte cu proces carios provoacă durere, abces, iar faptul că el necesită extracţia înainte de vârsta lui duce la dezvoltarea anormală pentru cel mic”, explică dr. Adelina Stoica, medic pedodont la Clinica Stomatologică Andra Smile.

Iată cele mai comune întrebări legate de igiena orală a copiilor. Află răspunsurile specialistul Andra Smile:

Mama şi tata nu au avut probleme cu dinţii, deci nu o să am nici eu?

Acest aspect este înțeles greșit. Chiar dacă părinţii nu au avut probleme dentare, nu este obligatoriu ca cel mic să nu aibă. Pentru evitarea problemelor dentare este indicat ca cel mic să aibă o igienă dentară cât mai bună şi să fie dus la medicul stomatolog din 6 în 6 luni pentru prevenire.

Ce este mai bine să folosească cel mic, periuţa de dinţi electrică sau manuală?

Periuţa electrică se foloseşte după vârsta de 3 ani. Până atunci, este indicat ca cel mic să folosească o periuţă de dinţi manuală sub supravegherea părintelui. Există diferite tipuri de periuţe în funcţie de vârsta celui mic, iar medicul pedodont vă poate face recomandări după consultaţie.

Ce trebuie făcut dacă cel mic a căzut şi şi-a spart dinţii de lapte?

Astfel de accidente sunt frecvente și pot cauza probleme la nivelul danturii copilului. În acest caz se merge de urgenţă la medicul stomatolog. Medicul va verifica dacă în urma traumatismului nervul este afectat sau nu şi în funcţie de vârsta celui mic se va reface dintele sau se va temporiza până la refacere.

Obiceiuri precum suptul degetului afectează dantura permanentă a copilului?

Majoritatea copiilor cresc cu obiceiul de a-şi suge degetele. În cazul în care copiii nu renunţă cât mai repede la acest obicei nociv, pot apărea probleme dentare.

Dacă cel mic îşi suge degetul, pe termen lung, pot apărea anomalii dento-maxilare, precum dezvoltarea insuficientă a maxilarului celui mic, iar poziţia dinţişorilor va avea de suferit.

Respiraţia urât mirositoare are legătură cu sănătatea dinţilor?

Da, în urma unor procese carioase ce au evoluat şi au ajuns la abces dentar, este posibil ca cel mic să aibă o respiraţie urât mirositoare. Acest lucrur poate să apară şi din cauza unei igiene deficitare.

Sigilăm sau nu dinţii de lapte?

Eu recomand sigilarea măselelor celor mici, mai ales dacă aceştia au şi o igienă deficitară, iar morfologia dinţilor prezintă numeroase şanţuri şi fosete care reţin mâncarea. Ideal este să se sigileze dinții imediat ce dinții permanenți au erupt.

Igiena orală a celor mici este esențială încă de la apariția primilor dinți de lapte. Sănătatea dinților provizorii influențează sănătatea dinților permanenți în timp, de aceea este indicat ca aceștia să folosească tehnicile de curățare a dinților și să meargă la control periodic.

La Clinica Stomatologică Andra Smile din București, sectorul 1, Str. Londra nr. 33, medicii folosesc tehnologiile de ultimă generaţie și produse medicale de calitate pentru ca pacienţii să aibă dinţi frumoşi şi sănătoşi mult timp. Pentru mai multe detalii urmărește site-ul www.andrasmile.ro sau sună la numărul de telefon 0722332230.