Leziunile dentare traumatice apar frecvent în accidentele sau vătămările legate de sport. Dinţii ciobiţi reprezintă majoritatea leziunilor dentare. Dinţii dislocaţi sunt exemple de leziuni mai puţin frecvente, dar mai severe. Tratamentul depinde de tipul, localizarea şi severitatea fiecărei leziuni.

Orice leziune dentară, chiar dacă este aparent uşoară, necesită o examinare imediată a unui medic dentist sau endodont. Uneori, dinții învecinaţi suferă o leziune suplimentară, neobservată, care poate fi detectată doar printr-un examen dentar aprofundat.

Medicii endodontisti sunt stomatologi care se specializează în tratarea leziunilor traumatice dentare. Cu aptitudinile lor avansate, tehnici şi tehnologii, ei pot salva de multe ori dintii răniţi. De cele mai multe ori, endodontistii oferă o flexibilitate extraordinară în acomodarea cazurilor de urgenţă, inclusiv în weekend-uri, astfel încât durerea poate fi ameliorată rapid.

Ce este tratamentul endodontic?

„Endo” este cuvântul grecesc pentru „interior” şi „odont” este termentul grecesc pentru „dinte.” Tratamentul endodontic presupune tratarea interiorulului dintelui. În interiorul dintelui, sub smaltul alb şi un strat dur numit dentina este un ţesut moale numit pulpă. Pulpa conţine vase de sânge, nervi şi ţesut conjunctiv şi ajută la crearea ţesuturile dure ale dintelui. Pulpa se extinde de la coroana dintelui până la vârful rădăcinilor unde se conectează la ţesuturile înconjurătoare.

Pulpa este importantă în timpul creşterii şi dezvoltării unui dinte. Cu toate acestea, odată ce un dinte este complet matur, acesta poate supravieţui fără pulpă, deoarece dintele continuă să fie hrănit de ţesuturile înconjurătoare.

Cum îmi vor fi tratate leziunile?

Dinţii fracturaţi sau ciobiți

Cele mai multe coroane dentare ciobite sau fracturate pot fi reparate, fie prin reatasarea bucăţii rupte sau prin plasarea unei plombe. În cazul în care o parte semnificativă a coroanei dintelui este ruptă, o coroană artificială ar putea fi necesară pentru a restabili dintele. În cazul în care pulpa este expusă sau deteriorată după o fractură a coroanei, tratamentul de canal poate fi necesar. Aceste leziuni necesită o atenţie specială.

Nu utilizaţi niciodată medicamente pentru durere pe cale orală sau unguente sau să aşezaţi aspirină pe zonele afectate pentru a elimina durerea. Leziunile dinţilor din spate includ adesea cuspizi fracturaţi, dinţi crăpaţi sau sparţi. Dacă fisurile se extind în rădăcină, tratamentul de canal şi o coroană completă pot fi necesare pentru a restabili funcţia dintelui. O extracţie poate fi necesară pentru dinţii sparţi.

Dinţii dislocati

In timpul unei accidentări, un dinte poate fi împins lateral. Endodontistul sau medicul dentist, va repoziţiona şi stabiliza dintele. Tratamentul de canal este de obicei necesar pentru dinţii permanenţi care au fost dislocaţi şi ar trebui să fie început la câteva zile după accidentare.

Medicamente, cum ar fi hidroxidul de calciu, pot fi puse în interiorul dintelui, ca parte a tratamentului de canal. O plomba permanenta va fi plasată la o dată ulterioară. Copiii între 7 şi 12 ani nu sunt candidaţi buni pentru tratamentul de canal, deoarece dinţii lor sunt încă în curs de dezvoltare. Pentru aceşti pacienţi, medicul dentist va monitoriza vindecarea cu atenţie şi va interveni imediat în cazul în care apar orice modificări nefavorabile.

Prin urmare, mai multe consultaţii periodice vor fi necesare. Noi cercetări indică faptul că celulele stem prezente în pulpele dinţilor tinerilor pot fi stimulate pentru a finaliza creşterea rădăcinii şi vindecarea pulpei în cazul unor viitoare leziuni sau infecţii.

Dinţi scoşi cu forța

Dacă un dinte este complet scos din gură timpul este esențial. Vedeţi un endodont sau un dentist imediat! Păstraţi cu grijă dintele scos, evitând să atingeţi suprafaţa rădăcinii şi urmaţi aceşti pasi pentru a-l proteja. Medicul dentist va evalua cu atenţie dintele, îl va reamplasa în locul lui şi vă va examina pentru orice alte leziuni dentare şi faciale. O atelă de stabilizare vă va fi montată pentru câteva săptămâni. În funcţie de stadiul de dezvoltare a rădăcinii, medicul dentist sau endodont poate să înceapă tratamentul de canal o săptămână sau două mai târziu.

Un medicament poate fi plasat în interiorul dintelui, urmat de o umplere permanentă a canalului la o dată ulterioară. Perioada de timp în care dintele a fost în afară gurii şi modul în care acesta a fost depozitat înainte de a ajunge la dentist influenţează şansele de salvare. Din nou, tratamentul imediat este esenţial. Având în vedere toţi aceşti factori, medicul dentist sau endodontist vă poate prezenta şi alte opţiuni de tratament.

Fracturile radiculare

O leziune traumatică a dintelui poate duce la fractura de rădăcină orizontală. Locul de amplasare a fracturii determină sănătatea pe termen lung a dintelui. În cazul în care fractura este aproape de vârful rădăcinii şansele de succes sunt mult mai bune. Cu toate acestea, cu cât fractura este mai aproape de linia gingivală, cu atât scade şi rata de succes pe termen lung. Uneori este necesară stabilizarea cu o atelă pentru o perioadă de timp.

Leziunile traumatice dentare diferă la copii?

Dinţii de lapte pot fi restauraţi din punct de vedere estetic. Dinţii primari dislocaţi pot, în cazuri rare, fi repoziţionaţi. Cu toate acestea, dintii primari care au fost eliminaţi nu ar trebui, de obicei, să fie replantaţi. Acest lucru se datorează faptului că replantarea unui dinte primar poate provoca deteriorarea dintelui permanent de bază, care este în creştere în interiorul osului. Dinţi permanenţi care nu sunt pe deplin dezvoltaţi la momentul leziunii au nevoie de o atenţie specială şi de o urmărire atentă, dar nu toţi dintre ei vor avea nevoie de un tratament de canal.

Într-un dinte permanent imatur, alimentarea cu sânge a dintelui şi prezenţa celulelor stem în regiune poate permite medicului dentist sau endodont să stimuleze creşterea rădăcinii. Endodonții au cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a trata rădăcinile incomplet formate la copii, astfel încât, în unele cazuri, rădăcinile pot continua să se dezvolte. Endodontii vor face tot ce este posibil pentru a salva dintele natural.

Dintele vor avea nevoie de o grijă deosebită sau tratament suplimentar?

Natura leziunii, durata de timp trecută de la leziune până la începerea tratamentului, cum a fost îngrijit dintele după accidentare şi răspunsul corpului toate afectează sănătatea pe termen lung a dintelui. Tratamentul în timp util este deosebit de important pentru dinţii dislocaţi sau scoşi pentru a preveni resorbţia radiculară.

Resorbţia se produce atunci când corpul, prin intermediul mecanismelor proprii de apărare, începe să respingă dintele ca răspuns la leziunea traumatică. În urma leziunii, pacientul trebuie să-şi programeze controale regulate de până la cinci ani pentru a se asigura că resorbţia rădăcinii nu are loc şi că ţesuturile înconjurătoare continuă să se vindece. Această observare este necesară pentru că unele tipuri de resorbţie sunt netratabile.